Здравка Евтимова разясни казуса с номинацията на Георги Господинов за Нобелова награда

Здравка Евтимова разясни казуса с номинацията на Георги Господинов за Нобелова награда

© Велко АнгеловВъв връзка със създалата се неяснота относно номинацията на Георги Господинов за Нобелова награда за литература за 2022 г., "Дневник" се свърза с председателката на ПЕН център България Здравка Евтимова, за да разясни процедурата по подаването ѝ.


По-рано през седмицата бе разпространено съобщение за номинацията на българския писател за най-престижната литературна награда, което гласеше, че е изпратено предложение за номинация, подписано от председателката на ПЕН център България Здравка Евтимова. Уточняваше се, че то е направено още през януари и оттогава няма отговор от Шведския нобелов комитет.


Тази формулировка разпали дебат в културната общественост дали именитият български писател наистина е номиниран или това е предварително предложение, което тепърва ще се бори за същинска номинация.


Номинация, а не предложение
Пред "Дневник" днес Здравка Евтимова уточни, че правилната формулировка на процедурата е "номинация", а не "предложение за номинация".

"Ние сме го номинирали, всичко от наша страна е направено и сега стискаме наистина палци", каза тя.

Резерват за хора и вълци
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете


Във връзка с липсата на отговор от комитета, което предизвика част от съмненията, тя обясни, че например миналата година комисия от академичния състав на ПЕН клуба е предложила за Нобелова награда за литература писателят Владимир Зарев. Тогава по същия начин е било изпратено писмо с номинация, но до края така и не е дошла обратна връзка от комитета. Така че няма такова очакване и сега.


Тя сподели, че кандидатурата за Нобелова награда на Георги Господинов не просто е достойна, а действително има шанс да спечели.


"Смятам, че Георги Господинов е един много достоен писател. И ако той спечели Нобеловата награда, ще бъде съвсем заслужено", каза Здравка Евтимова.


"Аз не знам какви са и защо са тези спорове, но за мен няма никаква възможност за неразбиране. Когато го номинирахме, изпратихме писмото с цялата наша обосновка защо го номинираме, до всички 51 члена на ПЕН-център, това е много прозрачен процес. Имаше пълна яснота, пълна прозрачност. И никой не е изисквал от нас да пазим тайна", обясни тя.


Цялото интервю със Здравка Евтимова във връзка с номинацията на Георги Господинов и премиерата на новия ѝ роман "Резерват за хора и вълци" очаквайте утре в "Дневник".

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK