Прожекции на късометражни филми на открито из цяла България организира "Кинематограф"

Кадър от Лятното кино в гр. Кюстендил, част от фестивала "Кюстендилско лято"

© Кинематограф

Кадър от Лятното кино в гр. Кюстендил, част от фестивала "Кюстендилско лято"Наситено с късометражно кино на открито лято обещават организаторите от платформата "Кинематограф". Проектът им "Лятно кино" стартира през 2019 г., но тази година за първи път се разраства до толкова широк мащаб.


Само в София прожекциите ще са над 30, а открито кино за късометражни филми ще се организира и в други градове. Събитията ще се проведат в рамките на три месеца, като вече тръгнаха от няколко квартала на София - "Младост", "Витоша" и "Студентски град", ще продължат през централни локации като Гьоте институт - България, и столичното 127-мо училище, а паралелно се организират и в Кюстендил, Стара Загора, Велико Търново и Пловдив. Прожекции ще има и в Синеморец и Долна Малина.


Сред българските попълнения в програмата ще бъде "Better Nature" на режисьорката Ралица Петрова, която с филма си "Безбог" спечели наградата "Златен леопард" на фестивала в Локарно, което я превърна в първия български режисьор, отличен с подобен приз.
"Дишай" на Бисер Джонев е друг силен акцент на програмата и разказва за това как преминава една нощ в живота на барман, който има залепнала хармоника за устните си.


Не липсват и специално селектирани международни филми от Германия, Франция, САЩ, Полша и други държави. Сред филмите са и номинираните на 26-ия "София филм фест" научнофантастичен "Ви" на режисьора Деян Цвятков и анимационният "Сантяго" на Андрей Кулев.


Прожекции на късометражни филми на открито из цяла България организира "Кинематограф"

© Кинематограф


Прожекциите ще започват с анимация, предназначена за най-малките зрители. А селекциите от филми на всяко отделно събитие се отличават с определена тематика - човешки взаимоотношения, Космос, природа, социална ангажираност и др.


Тази година организаторите са решили, вместо да дават конкретно заглавие на всяка селекция, да ги обедини под различна цветова нишка. Така например филмите, които ще бъдат излъчени на 3 юни, ще са "зелени", тези на 11 юни - "жълти", на 12 юни - "сини", и т.н. Този нетрадиционен подход за селекция редакторите на "Кинематограф" определят като "провокиращ асоциативното мислене на зрителите". Всеки цвят подтиква към определено настроение, носи различен заряд и насочва мисленето в конкретна посока, но и оставя свободно поле за размисъл и асоциации.


Целта на проекта "Лятно кино" е да даде възможност на зрителите да усетят едно уникално, споделено лятно филмово преживяване, което излиза извън рамките на онлайн средата. Именно там - на живо, сред поляните или на плажа на морето, след залез слънце, е най-подходящото време за късо кино.


Проектът се осъществява с подкрепата на Столичната община, община Кюстендил, Гьоте-институт - България, pайон "Младост", pайон "Витоша" и pайон "Студентски".

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK