Откриват се юбилейният 20-и литературен фестивал "Пловдив чете" и "Алея на книгата"

Откриват се юбилейният 20-и литературен фестивал "Пловдив чете" и "Алея на книгата"

© Плакат на събитиетоНа 13 юни, понеделник, от 20:00 часа в Античен театър Пловдив ще се открие официално юбилейното 20-о издание на най-мащабния литературен фестивал в България "Пловдив чете".


На откриващото събитие по традиция ще бъдат връчени наградите "Орфеев венец" за изключителен принос в съвременната българска поезия, както и "Златна четка" за най-добро художествено оформление на книга. А от 17.00 ч. в къща музей "Христо Г. Данов" ще бъдат връчени едноименните национални литературни награди. Церемонията се организира от Министерството на културата и община Пловдив.


В програмата на празничното издание на фестивала са включени множество литературни срещи с писатели, преводачи, четения, премиери на книги, дискусии, изложби, концерти.
Участниците в пловдивската "Алея на книгата" са общо 44, като ще бъдат разположени на площад "Централен". Организатор на алеята е асоциация "Българска книга", а всички книги ще се продават с отстъпка.


Заедно с "Алея на книгата 2022" ще бъде отворен и Литературният кът на открито, където ще участват авторите Никола Райков, Петя Александрова, Петя Кокудева, Зорница Христова, Лилия Русанова, Бистра Божикова.


Участие в програмата ще вземат арх. Магдалина Ръжева от Детската архитектурна работилница, Кристина Тужарова, както и Театър "Палто", Лятната читалня на открито с водещ Мария Петрова, камишибай театър със Светла Божилова и музикалното участие на солисти от Арт войс център.


На фокус в програмата на "Пловдив чете" са две срещи с украински авторки - Гаска Шиян и Евгения Белорусец. Разговорът ще се проведе чрез видеовръзка. Ще бъдат представени романът "Зад гърба" на Гаска Шиян и сборникът с разкази на украинската писателка Евгения Белорусец "Щастливи падения".


Други чуждестранни гости на фестивала са румънският писател и издател Богдан Станеску, италианският писател Джовани Додзини, който ще представи романа "И Бабукар водеше колоната", носител на Наградата за литература на Европейския съюз за 2019 г. Михал Сикора от Чехия също идва, за да срещне с читатели книгата "Пет мъртви кучета".


Българските автори, които ще обогатят фестивала с премиери на своите книги, са Здравка Евтимова, Гергина Кръстева, Гергана Лаптева, проф. Иван Станков, Атанас Капралов, Пламен Асенов и Александър Гьошев, Костадин Костадинов, проф. д.и.н. Камелия Николова, Маргарита Петкова и Добромир Банев, Йордан Славейков, Александър Христов, Кирил Василев, Никола Петров, Силвия Чолева, Дамян Д. Рейнов, Чавдар Ценов, Радослав Бимбалов, Светлозар Желев, Владислав Христов, Поли Муканова, Хюсеин Мевсим, Йоанна Елми.


Заедно с културната програма на литературния фестивал ще се проведе и третото издание на Аниме и гейминг фестивал 2022 на 18 юни от 17.00 до 20.00 часа и 19 юни от 10.00 до 19.00 ч. на площад "Централен", пред Партийния дом и Военния клуб, който представя традиционната и съвременната японска и комикс култура.


През юни на фестивала гостуват и три изложби. На площад "Централен" е "Лицата на Литературен вестник", а в Народна библиотека "Иван Вазов" - "Книга и шрифт. Традиция и съвременност". Носителят на "Златна четка" от 2021 г. Капка Кънева представя изложба в галерия "Лабиринт" - "Лабиринт на сенките".


Входът за всички събития от програмата е безплатен. Повече информация можете да намерите тук.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK