Първите награди "АртАкция на годината - за изкуството с кауза" обявиха номинациите си

Първите награди "АртАкция на годината - за изкуството с кауза" обявиха номинациите си

© Facebook/АртАкцияНа празнична церемония на 22 юни от 20.00 ч. в "Топлоцентрала" ще бъдат връчени първите награди "АртАкция на годината - за изкуство с кауза". Водещ на церемонията ще бъде Мариан Вълев, а за музикалното оформление е поверено на Свилен Ноев.


Призът е учреден с цел да популяризира постиженията на артисти и общественици, чието визионерство облагородява средата, в която живеем. Номинациите обхващат различни области на изкуството и културния живот.

"Наградата е реверанс към независимия дух и свободната мисъл; апел за равноправие и защита на човешкото достойнство, артикулиран със средствата на изкуството", обявяват организаторите на събитието.

Журито се състои от професионалисти в различни области за отделните категории, а отличените проекти и творци, които влязоха в краткия списък с номинации, вече са известни. Критериите за излъчване на победителите са оригиналност и значимост на инициативата/събитието/проекта, принос за обогатяване на обществения и културния живот, художествена стойност и потенциал за развитие, ангажираност с важна кауза.


Победителите ще получат изящна статуетка, грамота, парична сума на стойност 1000 лв., ваучер за книги, ваучер от Fashion Days, акредитация за предстоящото издание на кино-литературния фестивал "Синелибри", безплатен едногодишен достъп до събития, организирани от Artvent.
Пълен списък на номинираните

  • Номинирани в категория Сценични изкуства с жури в състав Коста Каракашян, Найо Тицин и Силвия Петкова:

Александър Мануилов за проекта на Радар София Distance and Resistance и едногодишната кураторска линия, която води у нас значими световни и европейски имена в областта на сценичните изкуства за реализация на творчески активности.


Снежина Петрова за "Една българка" - моноспектакъл на Снежина Петрова по разказа на Иван Вазов. Актрисата Снежина Петрова влиза в ролята на учителка по литература, за да представи своята артистична версия на един вълнуващ урок по разказа на Вазов.


Снежина Петрова в "Една българка"

© Архив на постановката

Снежина Петрова в "Една българка"


Мария Табакова за танцовия проект "Статут", който разглежда тялото като проводник на процесите в живота на бежанеца, поставен в ситуация на избор в рамките на жизнения си път.


Ина Гергинова-Евтимова за "РазЛичности" - мащабен танцов проект, който включва спектакъл, серия от танцови пърформативни акции в градска среда и в различни културни, образователни и социални институции.


Пепи Колева за Сайт-специфик пърформанс "Фокус", част от АТОМ Хореографски Серии #5 - насърчаване на развитието на съвременния танц в България, което дава възможност танцови артисти и хореографи да усъвършенстват уменията си.


Емил Йорданов за "Лятно театро" - единствен по рода си пътуващ фестивал в България, който гостува на малки градове с целодневна програма от сценични изкуства.

  • Номинирани в категория Визуални изкуства с жури в състав Стефан Н. Щерев, Мартина Апостолова, Анна Симеонова:

Александра Николова за серия визуални материали за фондация EMPROVE, бореща се с насилието над жени.


Дамян Дамянов за изложбата "Под езика". През месец май 2022 г. в Сметната палата в Люксембург бе представена последната ѝ част по повод 24 май и отбелязването на 15 години членство на България в ЕС.


Полина Герасимова за "Изкуство с увреждания" (Art With Disabilities). Изложбата, aдаптирана на брайл и звуково обезпечена за незрящи, представлява постоянна инсталация в обществената тоалетна за инвалиди на Женски пазар.


Мила Лозанова за артстената Art for Air на ъгъла на улиците "Ген. Гурко" и "Георги Раковски", преобразяваща градската среда и олицетворяваща идеята за осъзнатата важност да сме заедно.


Михаил Вучков за изложбата "Другите българки", представляваща транссексуални българки във фотографска възстановка на картините на Владимир Димитров - Майстора.


Петър Вълчев за цикъла "Семейна гравитация" с над 70 фотографии, чиято цел е запазването на родовата памет, капсулиране на времето и опознаване на семейството.


Владислав Илиев за Български Рейв Архив - мултимедийна изложба, посветена на българската електронна сцена от края на 90-те години - видео, снимки, печатни материали и интервюта

  • Номинирани в категория Дизайн и Мода с жури в състав Мария Гальова, Николай Пачев и Сандра Клинчева:

ХРАБЪР за българския стрийтбранд, роден с мисия. Крис Захариев и Крис Макаров стоят зад идеята дрехите да бъдат мост, който свързва градските хора със селските каузи, като от приходите на всеки артикул се даряват 10% в помощ на нуждаещите се.


Пола Попова за костюмите в танцовия театър "Последният залез", в който артисти от България и Германия се сплотяват в идея за здравето на хората и планетата.


DB Hope пише върху памук и лен. Красивите истории от живота. Нещата, които ни се иска да си кажем или си казваме въпреки всичко. Посветен е на една майка, Надежда.


Анелия Антова за колекцията "Покрий реалността", показваща неразривната връзка между мода, изкуство и природа.


Фондация Иван Асен 22 за NEXT 7 HOURS - SOFIA edition, което е продължението и доразвиването в дигитална посока на концептуалния моден проект +7 HOURS, преплитащ съвременната и традиционната българска и японска култура чрез езика на модния дизайн.


Илона Йонкова за колекцията Second Nature (Втора Природа), която е създадена изцяло от повторно използване на консумирани продукти.


Нели Митева за Колекция Culture Clash. Културното наследство на различни нации и преплитането на влияния допринасят за сближаване. Въвличането на различни автори (текстилен дизайнер, бижутер, фотограф, музикант) в съвместна работа обогатява проекта с техните авторски визии.

  • Номинирани в категория РеАкция с жури в състав Олга Минева, Иван Димов, Константин Вълков:

Елеонора Димитрова за "Чуй ме с жест" - фотоизложба за разпространение на жестомимичния език, която представя основни изрази на български в жестов език. В 12 плаката са изобразени думи като "Здравей", "Благодаря", "Извинявай".


Станислав Беловски за серията от творби "Мъртвият Путин държи своето тяло", "Майката и детето", "Войникът и танкът", "Деца гледат към хоризонта".


"Деца гледат към хоризонта" в Гьоте-институт

© Станислав Беловски

"Деца гледат към хоризонта" в Гьоте-институт


Стойка Чакърова за "Мечтаната дреха" - благотворителна инициатива на ученици от ПГО "Княгиня Мария Луиза". Целта на проекта е ученици от специалност "Моден дизайн" да изработят абитуриентски облекла на младежи в неравностойно положение.


People of Sofia за социалната ангажираност на фотографските серии. Всички отразени каузи достигат до изключително широка аудитория, променяйки средата, в която живеем, към по-добро.


Гергана Попова и арх. Мария Бадева за НАОПАКИ - част от международната инициатива AAA - Accessible Art for All, която има за цел да комуникира с бъдещите европейски поколения чрез изкуството.


Български хелзинкски комитет за изложбата "Вещи без ценност", която показва серия камерни фотографии на лични вещи, разкриващи историите на жени, убити при домашно насилие. Автор и фотограф е Анна Стоева.

  • Номинирани в категория СмАрт с жури в състав Жанина Драгостинова, Бойко Ламбовски и Георги Тенев:
Лилия Харизанова за "Улица Късмет" - книга, която има за цел да събуди интереса към "големите теми" у малките деца. В изданието са събрани приказки с истории на деца от непривилегировани групи.


Мариана Кръстева за книгата "Така започна всичко", която помага на семейства с малки осиновени деца.


Столична библиотека за "Млада метафора: шампионат по поезия на софийските училища". Активността по проекта включва провеждане на литературни срещи и двубои между "поетични" отбори на столичните средни училища.


Мария Василева за електронната книга "Гласовете на нашето мълчание". Проектът въвежда литературата в среди, в които тя трудно прониква, чрез представяне на писателите Георги Бърдаров, Михаил Вешим, Кристин Димитрова, Здравка Евтимова, Христо Карастоянов, Мартин Колев в съответните общности.


Прочети София за 3D мапинг "Скритите букви" на фасадата на Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий" с визуален артист Полина Герасимова (Poliforma), музика - Кан Вакан, текст - Стефан Икога.


Imp-Act за "Звукът на българската литература" - мултимедийна инсталация с българските аудиокниги на Storytel на площад "Славейков" за 24 май. Представя съвременните начини да се докосваме до книжовността чрез дигиталната трансформация.

  • Номинирани в категория ИнтерАкция с жури в състав Георги Лозанов, Златна Костова, Даниел Ненчев:
Йордан Георгиев - за периода април 2021 - май 2022 той има над 50 издания на предаването "Без маски" по радио "Алма матер" и 40 издания на нощен блок по програма "Христо Ботев" на БНР с гости хора на изкуството.


Самуил Петканов за "Не!Новините" и мисията да научи читателите да проверяват източниците на информация, на която се доверяват.


Светослав Тодоров за текстовете му в "Капитал LIGHT" и други сайтове, отразяващи културните тенденции не само у нас, но и по света. С вкус и усет към детайла Светослав Тодоров успява да насочи фокуса на читателя към значими културни събития.


Тони Николов за безкомпромисното качество на текстовете в изданията Портал Култура и сп. "Култура".


Светлана Вълкова за предаването за култура "Гравитация нула" в ефира на БНР-Радио Варна, отразяващо събития с регионален и национален характер, чиято цел е да изгражда у слушателите критерий, който стои настрана от компромисите в културната среда.

  • Номинирани в категория РестАрт с жури в състав Кремена Кунева, Краси Генова, Саня Армутлиева:
Биляна Савова за кампанията "СВЪРЗАНИ: Хиляди жерави в подкрепа на хората с МС", която събра на едно място творбите на съвременни български артисти, за да подпомогнат специалния фонд "Андрей" на фондация "МС - МОГА САМ".


Агенция 121 за "Малките свидетели на войната" - интерактивна изложба с благотворителна цел, която представя войната в Украйна през очите на децата.


Алек Алексиев и Георги Божилов за изключително активната акция при спасяване на бежанци от Украйна, силното им участие и организиране на различни кампании за събиране на хуманитарна помощ и силната им гражданска позиция.


Невена Лефтерова, Евгения Лефтерова и Нина Ковачева за обновяване на Ритуалната зала към Родилното отделение в гр. Горна Оряховица, на която не е правен ремонт от 1979 г. насам.


Радослава Боор за WE ARE EARTH - независим творчески проект за околната среда и климатичните промени, представен от 15 визии на различни екологични теми.


Институт Лист за Bike and Culture - проект, който насочва вниманието върху културата чрез велосипедния спорт, насърчавайки хората да ползват по-често велосипеди за придвижване.


Калоян Радоев за проекта "Поезия за вечеря" - серия от постери, чиито приходи отиват за осигуряване на вечеря на възрастни хора в нужда.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK