В началото бе... краят: артистичен прочит на две бъдещи паралелни реалности

В началото бе... краят: артистичен прочит на две бъдещи паралелни реалности

© Credo Bonum GalleryДвама артисти подлагат на екстремна доза предизвикателство усещането за баланс и хармония в един разпадащ се свят - така описват накратко от галерия "Кредо Бонум" изложбата "Ново начало", която предстои да открият на 23 юни, четвъртък, от 18.00 ч.


Тя е първата съвместна изложба-инсталация на Мина Колева и Любомир Игнатов, а проектът им е резултат от двегодишна работа, в която участва мащабен екип - двамата автори си партнират с писател, социолог, програмист, дизайнер, флорист, инженер, звукар. Целта им е инсталацията да бъде мобилна, да обиколи света и да представи тази артистична интерпретация на възможните светове пред публики от всякакви възрастови групи, националности, хора с всякакви възгледи и мироглед.

"Целта ни е да насочим погледите към важните социални проблеми на времето. Да накараме хората да се замислят какво бъдеще искат за себе си и за следващото поколение. Искаме да оставим публиката в безмълвие", споделят Мина и Любомир.

Авторите


Мина Колева е архитект и сценограф. Тя е работила по различни проекти, за един от които - реставриране и реновиране на апартамент в сграда, паметник на културата - получава награда в конкурса "Къща на годината" на списание "Идеален дом". Работила е по няколко късометражни филма и един пълнометражен, който отскоро върви по кината - "До последния каприз", на Иван Юруков.
Любомир Игнатов получава наградата за 2017 г. на списание Forbes-България "30 под 30" в категория "Изкуства". Последната му изложба в Чешкия център е курирана от професори от университета "Ню Йорк", както и от куратори от MoMA и Brooklyn Museum.


Любомир Игнатов

© Facebook/Lyubomir Ignatov

Любомир Игнатов


Инсталацията


Мина и Любомир се срещат през една любов, която споделят - към изкуството и пропорциите. Работата им по проекта "Ново начало" черпи щедро от тази тяхна любов - той представлява артистичен прочит на две паралелни бъдещи реалности чрез комбинация от фотография, архитектура, дизайн и арт инсталация.


Два съвсем възможни бъдещи паралелни свята: един, в който хората живеят в хармония с природата и с цялата заобикаляща ги среда, и втори, в който четиримата конници на Апокалипсиса безмилостно властват, раздавайки щедро глад, болести, война и смърт.


Мащабната инсталация в галерия "Кредо Бонум" ще създаде интерактивно преживяване за посетителите, като за целта на втората алтернативна вселена в средата на пространството ще бъде разположен специален контейнер, в който публиката ще има възможността да преживее активно ужаса на постапокалиптичния свят.


Проектът се реализира с финансовата подкрепа на Национален фонд "Култура".

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK