Александър Морфов се завръща в Народния театър като главен режисьор на трупата

Александър Морфов се завръща в Народния театър като главен режисьор на трупата

© Надежда ЧипеваАлександър Морфов, заедно с Явор Гърдев, се завръща в Народния театър "Иван Вазов" като главен режисьор на трупата, потвърди новината пред "Дневник" директорът на театъра Васил Василев.

"Морфов и Гърдев винаги са били много важна част от националната ни култура, както и част от Народния театър. Така че всъщност това не е новина, а нещо съвсем нормално", сподели Василев.

Форматът, в който ще работят изтъкнатите режисьори всъщност е колегия, съставена от трима - Александър Морфов, Явор Гърдев и Диана Добрева. Те ще имат задачата да определят репертоара на Народния театър, заедно с директора.


Такава режисьорска колегия е новост за театралната институция. Идеята на Васил Василев е, че всеки в този екип има различен поглед и отношение към репертоарния подбор и като цяло коренно различен подход към театъра. Василев вярва, че съвместната работа на тримата именити режисьори ще подобри още повече качеството на програмата на Народния театър.

"Колкото повече представления правят тези големи имена в българския театър, толкова е по-добре за българската публика", каза директорът на театъра.

През 2015 година Морфов постави последната си пиеса в България - "На ръба" в Народния театър "Иван Вазов", чийто директор беше в периодите 2000-2001 г. и януари - септември 2015 г. Оттогава той поставя пиесите си в Русия и бившите съветски републики, Израел, Македония. Морфов напусна поста главен режисьор на Народния театър през 2017 г. заради конфликти с назначения през 2016 г. за директор Мариус Донкин.


Едва миналата седмица именитият режисьор се завърна с българска предпремиера на постановката "Антигона" в Плевенския театър. Официалната премиера ще бъде през есента.


Явор Гърдев и Диана Добрева тази година пък бяха удостоени с най-престижните театрални награди в България "Аскеер". Гърдев взе статуетката за най-добро представление за "Опашката", а Добрева - за режисура за постановката "Коприна".


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK