Изложба и прожекция отбелязват 150 г. от рождението на Антон Страшимиров

Изложба и прожекция отбелязват 150 г. от рождението на Антон Страшимиров

© Столична библиотекаНа 15 юни се навършиха 150 години от рождението на големия български белетрист, драматург, публицист, издател, народопсихолог, общественик и политик Антон Страшимиров. А Столична библиотека и читалище "Антон Страшимиров" отбелязват съвместно юбилея с документална изложба и прожекция на филма "Вампир".


Откриването на експозицията "Аз ще посветя себе си на българина и българското" ще се състои на 27 юни от 18 ч. в кино "Влайкова". Там ще бъде и прожекцията на емблематичната телевизионна екранизация на пиесата "Вампир" на Антон Страшимиров.


Страшимиров е един от първите модернисти в България и наред с всички останали творчески и обществени каузи, които отстоява, участва и в македонското освободително движение като четник на Яне Сандански, както и става съучредител на Комитета за защита на евреите след началото на антиеврейската кампания в нацистка Германия.
Изложбата от 10 постера с фотоси и архивни документи проследява повратни моменти от живота на Антон Страшимиров и отбелязва важните теми в творчеството му. Представени са и оригинални първи издания на книгите на писателя, периодични издания с негови статии и очерци.


Изложба и прожекция отбелязват 150 г. от рождението на Антон Страшимиров

© Столична библиотека


Изложбата ще открие проф. Михаил Неделчев, който ще представи творчеството и житейския път на бележития българин.


Посетителите ще могат да видят биографичната книга "Творчество и живот" 1931 г. с автограф, първите публикации на знаковите пиеси "Свекърва" и "Над безкръстни гробове", публикувани в сп. "Български преглед", първия опит за роман, пътеписи, очерци, народоведчески студии.


Вечерта ще продължи с прожекция на българския игрален филм "Вампир" на БНТ, базиран по едноименната пиеса на Антон Страшимиров. Сценарист и режисьор е Павел Павлов, който ще сподели с публиката интересни моменти от реализацията на филма. Оператор е Иван Варимезов, а музиката е на Румяна Цинцарска.


Филмът е заснет през 1991 г., а премиерата му по БНТ е година по-късно. В ролята на ханджийката Малама е незабравимата Невена Коканова. Участват още Васил Бинев, Андрей Баташов, София Кузева, Васил Банов, Ани Бакалова, Люба Алексиева.


Документалната изложба на Столична библиотека ще гостува в кино "Влайкова" от 27 юни до 1 юли 2022 г., а после ще може да се разгледа и в залите на библиотеката на площад "Славейков".

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK