Семинари по мюзикъл и балет от утвърдени имена предлага фестивалът на Музикалния театър

"Госпожиците от Авиньон", балет на Националната опера на Северна Македония

© Музикалният театър

"Госпожиците от Авиньон", балет на Националната опера на Северна МакедонияНебойша Брадич от Сърбия и Олга Панго от Северна Македония са двамата утвърдени режисьори, които ще проведат открити семинари по балет и мюзикъл по време на Софийския фестивал на Музикалния театър. Той се открива на 24 юни в 20.00 ч. с театрализирано концертно изпълнение на мюзикъла "Фантомът на операта".


Фестивалът ще продължи чак до 17 юли, когато ще бъде закрит с мюзикъла "Цигулар на покрива", игран на сцената Парк Военна академия.


На 25 юни (събота) от 14.00 ч. до 17.00 ч. големият театрален режисьор Небойша Брадич ще представи тенденциите в съвременния мюзикъл. Брадич ще говори за режисурата и драматургията в модерния музикален театър, както и за изискванията пред актьорската игра в съвременния мюзикъл.
Небойша Брадич, сръбски театрален режисьор

© Музикалният театър

Небойша Брадич, сръбски театрален режисьор


Режисьорът е познат на българската публика с постановката на мюзикъла "Цигулар на покрива" на сцената на Музикалния театър. Още с появата си преди две години спектакълът се превърна в събитие за българската музикално-театрална сцена и събра възторжените отзиви на публика, критика и журналисти.


Небойша Брадич е един от най-добрите театрални режисьори на Балканите и в Европа. Поставил е над 90 пиеси в театрите на Сърбия, Босна, Хърватия, Словения и Гърция. Режисирал е оперни, балетни и мюзикълни спектакли. Бил е режисьор и директор на редица сръбски театри, сред които Националния театър на Сърбия в Белград, театъра на Крушевац, "Ателие 212" и Драматичния театър в Белград. Брадич е бивш министър на културата на Сърбия (2008 - 2011 г.). В момента е главен редактор на Културната програма на Сръбската национална телевизия.


Вторият семинар, който предлага програмата на фестивала, ще се проведе на 8 юли от 15.00 ч. до 18.00 ч. Олга Панго, най-значимият театрален и балетен хореограф в момента в Северна Македония, носител на десетки национални и международни награди, ще говори за тенденциите на съвременния танц в класическият балет. Тя ще сподели опита си за начините на градиране на хореографията в мюзикълите и за необходимостта от нови движения в съвременните балетни и танцови спектакли.


Олга Панго, режисьор от Северна Македония

© Музикалният театър

Олга Панго, режисьор от Северна Македония


А на същия ден от 21.00 ч. на фестивалната сцена в Парк Военна академия ще бъде показан балетният спектакъл "Госпожиците от Авиньон" на Националната опера и балет на Северна Македония с режисьор и хореограф Олга Панго.


Олга Панго е примабалерина, хореограф и балетен педагог. Завършила е Националното балетно училище в Скопие, Северна Македония. През 2005 г. се дипломира с магистърска степен в АМТИИ - Пловдив, за балетмайстор, балетен педагог и хореограф. От 2017 г. е директор на Балета на Националната опера и балет на Северна Македония. Жури е на престижни международни балетни конкурси, провежда семинари и майсторски класове в страната и в чужбина. Има авторски хореографии в редица балетни, драматични и оперни постановки, както и в мюзикъли, кабарета и оперети.


И двата майсторски класа са безплатни и се провеждат в сградата на Музикалния театър след предварително записване на имейл - [email protected].


Софийският фестивал на Музикалния театър се провежда с подкрепата на Столичната община - Календар на културните събития. Спектаклите са с начало 20:00 часа на специално построена фестивална сцена пред Учебния корпус на Военна академия "Г. С. Раковски".


Билетите за спектаклите са в продажба на сайта https://musictheatre.bg/ и на касата на Музикалния театър, а два часа преди началото на всяка постановка - и на каса на входа на Военната академия.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK