Германско и българско кино се смесват в прожекции на открито в двора на Гьоте-институт

Германско и българско кино се смесват в прожекции на открито в двора на Гьоте-институт

© КинематографТова лято за пореден път дворът на Гьоте-институт България ще се превърне в сцена за кинопрожекции под открито небе. Този път така нареченото "Хофкино" се среща с екипа на "Кинематограф", който е изготвил селекциите, а резултатът е любопитна симбиоза между късата форма и пълнометражния филм.


Събитията ще бъдат абсолютно безплатни и ще се случат в рамките на шест вечери, разпределени от началото на юли до септември.


През 2021 г. "Кинематограф", съвместно с фондация "Арте Урбана", организира лятна прожекция в двора на Гьоте-институт, която финализира 7-то издание на кинофестивала "Срещи на младото европейско кино". За целта тогава беше подбрано най-доброто от късометражното кино на студентите от Kиноакадемията към университета "Баден-Вюртемберг". Успехът и огромният интерес към това събитие доведе и до разширеното партньорство, на което кинолюбителите ще могат да се насладят през това лято.
Това, което ще отличава новото издание на "Хофкино" е, че селекциите, подбрани от "Кинематограф", са специална, експериментална смесица между късометражни български и пълнометражни германски филми. Те са групирани в тематични ядра, така че да предизвикват диалог помежду си, да разширяват полето за интерпретация, да засилват въздействията си и да предизвикват дебат. Идеята е да се илюстрират приликите и разликите между гледната точка, проблематиката и артистичните подходи, които избират режисьорите от двете страни.


Сред българските заглавия са "Ботев е идиот", "Довиждане", "Драсканица", "Грозна приказка", а сред германските - "Уестърн", "Младият Карл Маркс" и "Гундерман", носители на множество световни фестивални награди.


Форматът на събитията ще бъде "един къс + един дълъг филм". Това ще отвори възможността за разговор не само между двата жанра, между българското и германското кино, но и между самите зрители. Така публиката в крайна сметка ще може неформално да обсъди филмите на по чаша вино в двора на Гьоте-институт.


Прожекциите ще се състоят на 6, 13 и 20 юли, 24 и 31 август и на 9 Септември. Началният час е 20.30, а входът е свободен. Пълната програма вижте тук.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK