Министерството на културата назначава двама нови членове в борда на НДК

Министерството на културата назначава двама нови членове в борда на НДК

© Юлия ЛазароваДве нови имена се появиха в Търговския регистър като заявление за назначения в съвета на директорите на търговското дружество, управляващо Националния дворец на културата, показа проверка на "Дневник". Право да назначава в съвета има единствено Министерството на културата, а новите имена са на Екатерина Димитрова Доцева и Веселина Петрова Паскова-Мънъри.


Само по себе си в това няма нищо нередно, тъй като по устава на дружеството управителният съвет се състои от петима души, а в момента в него членуват само трима - Пени Раева, Анастасия Маринова и Елена Карапаунова. В контекста на политическия момент обаче все пак запълването на бройката повдига известни въпроси.


Това, което привлича вниманието в случая, е, че тримата досегашни членове на съвета на НДК са със статут на временно изпълняващи длъжността, а конкурсът за постоянно ръководство се бави вече с месеци. От момента на назначаване на временното ръководство от служебния кабинет на Велислав Минеков през октомври 2021 г. досега бройката на ръководството по устав така и не е била запълнена. Това тръгва да се прави именно сега - броени дни преди да има голяма вероятност министърът на културата в оставка и екипът му да отстъпят мястото си на следващ редовен или служебен министър.
По вътрешна информация на "Дневник" двете имена не са познати на служителите на НДК. Според източници, пожелали анонимност, в момента се бърза по изготвянето на бизнес план на търговското дружество, който впоследствие ще наследи и евентуалното му следващо ръководство.


"Дневник" зададе въпроси по казуса на Министерството на културата, но до приключване на редакционния материал отговор не беше получен.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK