Военни картини и скици на Иван Милев и Чудомир излага Археологическият музей във Варна

Плакат на събитието

© Организаторите

Плакат на събитиетоТематична изложба със скици на Чудомир, рисувани по време на мобилизацията му в пехотата, заедно с платна на Иван Милев от военния му период ще открие на 5 юли от 18.00 ч. Археологическият музей във Варна. Името на експозицията е "Ний летиме от Балкана", по текста на военен марш, възпяващ Шипченската епопея.


Изложбата включва 27 табла и документи. Сред най-ценните експонати са картини на Иван Милев, които доскоро са били част от експозиция в Италия. Роден на 19 февруари 1897 г. в семейството на казанлъшки учител. През 1916 г. по време на Първата световна война Милев е мобилизиран и зачислен в щаба на Въздухоплавателната дружина като военен художник. Милев е повлиян от модерния по това време в Европа сецесион, като се отличават с изключителна самобитност.


В края на май по случай 125-ата годишнина от рождението му издателство "Методиеви книги" в сътрудничество със Софийска градска художествена галерия издадоха луксозен албум с репродукции на именития български художник.
Другият акцент са творбите на Димитър Христов Чорбаджийски - Чудомир, останал в историята на българската литература като писател, хуморист и краевед. Роден е на 25 март 1890 г. в казанлъшкото село Турия. През 1912 г. е мобилизиран и служи в пехотата. Въпреки омразата му към войната е принуден да носи шинел цели 7 години. За това време рисува живота на бойното поле и изпълва няколко папки със скици, които обаче "попадат в плен", докато самият той е в отпуск. В архива му има запазени само няколко творби.


През 1969 г., година след смъртта на Чудомир, домът му в село Турия е обявен за музей. В него е включена освен неповторимата атмосфера и художествено-документална експозиция. В него са опазени повече от 15 000 оригинални ръкописа, рисунки, скици, книги, писма и лични вещи.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK