Проучване: 20% от българите не са прочели нито една книга през 2021 г.

Проучване: 20% от българите не са прочели нито една книга през 2021 г.

© DariuszSankowski, PixabayИзбори 2022

Национално изследване на нагласите за четене показва, че 20% от анкетираните не са прочели нито една книга през последната година, а най-малко четат българите между 15 и 30 години. Резултати и изводи от проучването изнесе Мая Бобева от Управителния съвет на Асоциация "Българска книга" пред БНР. По думите ѝ изследването е направено по поръчка на асоциацията от "Алфа Рисърч" в края на 2021 г.

"Хората на възраст между 40 и 65 години са най-активно четящите, а най-слаб е интересът към четене в групата между 15 и 30 години", обяви в ефира на Националното радио Бобева. "Има обяснение за това. Тази тенденция се наблюдава и през 2019 г. Най-големи конкуренти на четенето са сериалите от онлайн платформите и четенето в интернет, като то не е задължително да е на книги, а по-скоро е четене на информация."

Според нея това е световна тенденция и не е характерна само за България, но все пак има и разлики. Например проучване през 2017 г. в Германия е показало, че четенето на книги е намаляло, като за немското общество резултатите са били голям шок, тъй като това е нацията, която купува най-много книги в света. При тях обаче четенето намалява точно при групата 44-54 години. Това е обяснимо, защото те отдавна имат големи публични инициативи за насърчаване на четенето още от детска възраст до 15 години.


"Ние имаме инициативи, но нямаме толкова силна целенасочена държавна политика по отношение на четенето", сподели Мая Бобева. Според нея най-тревожното нещо в изследването е, че споменатите 20% от хората не само не са прочели нито една книга през годината, а нямат изобщо книги в домовете си. Но пък обнадеждаващо е, че 83% от анкетираните родители заявяват, че четат на децата си, а в крайна сметка така се поставя началото на интереса към четенето.


Една от новините, които е произвело това проучване е, че сериалите по телевизиите са изместени от четенето в интернет. В момента се оформя една тенденция, че хората предпочитат по-кратки текстове.


Според Мая Бобева има нужда и от осъвременяване на списъците с литературни произведения за задължително четене, които се дават на учениците през лятната ваканция, тъй като не може едни и същи книги, които родителите са чели, да се очаква да бъдат интересни и на децата им. Има нови книги и нов изказ, които биха въвлекли по-успешно и повече подрастващи в света на четенето.


Всичко, което трябва да знаете за:
Избори 2022

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK