Световни автори ще се включат в българска среща на любителите на фантастиката

За пръв път в над двадесетгодишната история на срещата в нея ще вземат виртуално участие няколко световноизвестни автори на фантастична литература

© Greg Rakozy, Unsplash

За пръв път в над двадесетгодишната история на срещата в нея ще вземат виртуално участие няколко световноизвестни автори на фантастична литератураИзбори 2022

Ежегодната среща на любителите на фантастиката в България "Булгакон" традиционно се провежда през първите дни на месец септември. На нея се събират писатели, фенове на жанра, автори на компютърни игри и любители на настолни игри.


Тази година организатор и домакин на "Булгакон" е клуб "Фантастика" от Кърджали, където от 3 до 6 септември ще се проведе срещата. Събитието е наречено "Перперикон" по името на древната крепост, разположена край родопския град.


За пръв път в над двадесетгодишната история на срещата, в нея ще вземат виртуално участие няколко световноизвестни автори на фантастична литература: Питър Уотс (Канада), Пол Маколи (Великобритания), Лави Тидар (Израел), Кристина Чодоровска и Агниешка Халас (Полша), Джули Новакова (Чехия) и други. Те ще обсъждат любимия жанр, ще четат откъси от своите произведения и ще разкрият отговора на въпроса откъде фантастите черпят идеите си. Тези срещи ще бъдат на английски, с осигурен превод от и на български език.

Тази година организатор и домакин на "Булгакон" е клуб "Фантастика" от Кърджали

© KELLEPICS, Pixabay

Тази година организатор и домакин на "Булгакон" е клуб "Фантастика" от Кърджали
На срещата ще бъдат представени и няколко нови книги, сред които сборниците "Без китове" от Елена Павлова и колекцията с избрани разкази от конкурса за фантастика, организиран от кърджалийския клуб. Ще има срещи с български писатели и автори на комикси като Николай Теллалов, Петър Станимиров и Явор Цанев. Стефан Русинов ще разкаже за трудностите на фантастичния превод, а Николай Генов, Миглена Николчина и Чавдар Парушев ще предложат академичен поглед върху утопичната идея във фантастичната литература.


Историята на твоя живот и други разкази
С код Dnevnik100 получавате поне 10% отстъпка
Купете

Срещата има и научно-популярна страна. Григор Гачев ще разкаже за блокчейн технологията, Валентин Иванов ще говори за връзката между астрономията и научната фантастика, а през нощта в Обсерваторията Агоп Бохосян ще покаже на участниците в срещата прелестите на кърджалийското небе.

Спомоществователите на "Булгакон", сред които са Община Кърджали, Регионалният исторически музей и Комплексът ученически общежития "Родопи", осигуряват безплатно спане на участниците и безплатни посещения на крепостта Перперикон и музея, а Народното читалище "Обединение 1913" и Народната астрономическа обсерватория "Славей Златев" предоставят помещенията си за част от мероприятията.

Избори 2022

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK