Група ентусиасти възродиха лятната киносцена в Синеморец

Сцена "Амфитеатър" на ъгъла на ул. "Преображение" и ул. "Липите" в Синеморец

© Кинематограф

Сцена "Амфитеатър" на ъгъла на ул. "Преображение" и ул. "Липите" в СинеморецВ края на 2021 г. Народно читалище "Синева 2020", с. Синеморец печели първия си проект за финансиране от фондация "Обществен борд на TELUS International в България". По този начин през месец март стартира инициативата "Зелен Синеморец", насочена към усвояването на практически умения за устойчив живот в любимото на мнозина морско село.


Една от каузите на Читалище "Синева", е Синеморец да остане приятното крайморско село, което познаваме, да бъдат възстановени занемарените части, и не на последно място, да се стартира процес по културно развитие на малкия летен курорт, като за целта читалището кандидатства пред община Царево да получи за безвъзмездно ползване сградата на старото кметство.


Идеята е сградата и дворът с амфитеатъра да се превърнат в център на културния живот на селото, като се ремонтират, облагородят и им се вдъхне нов живот. За целта започват да се организират редица събития - лекции, почиствания, работилници, концерти, лятно кино и др. Благодарение на помощта на много доброволци, от месец юли насам възстановяването на лятната сцена в Синеморец е вече факт.
Почистен и пребоядисан, летният театър е готов да приеме предварително замислената културна програма. Това прави възможна и първата от общо три прожекции на късометражно кино под открито небе.


Читалище "Синева" съвместно с други неправителствени организации стартира процес по културно развитие на малкия летен курорт

© Кинематограф

Читалище "Синева" съвместно с други неправителствени организации стартира процес по културно развитие на малкия летен курорт


Благодарение на общите усилия на Читалище "Синева" и редакторите на "Кинематограф", на 8 юли и 27 август жителите и гостите на Синеморец имаха възможността да се насладят на специално подбраната от kinematograf.bg селекция от къси филми с фокус върху опазването на околната среда.


Първата стъпка по дългия път към по-доброто качество на живот на нашата планета, по-чистата природа и преустановяването на тревожната тенденция за глобално замърсяване, е информираността по тези твърде наболели теми.


Екипът на "Кинематограф" е подготвил още една вечер в Синеморец, посветена специално на зеленото късо кино. Последната прожекция (22 септември) ще отправи поглед към горския свят с едно специално лирическо отклонение - морската анимация "Сантяго" на Андрей Кулев, номинирана на тазгодишното издание на София филм фест и базирана върху повестта "Старецът и морето" на Ърнест Хемингуей.


Прожекцията ще се състои на 22 септември от 19.30 ч. на Сцена "Амфитеатър" на ъгъла на ул. "Преображение" и ул. "Липите". Входът е свободен.


Плакат на събитието

© Кинематограф

Плакат на събитието

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK