Поетичен пърформанс ще отбележи паметта на бележития поет и драматург Иван Радоев

Плакат на събитието

© Организаторите

Плакат на събитиетоПо идея на режисьора и писател Йордан Славейков и внука на поета Калоян Радоев ще бъде представен поетичния пърформанс "Един бял лист" по емблематични стихове на Иван Радоев. С него екип от артисти се обединяват около идеята за отбелязване на 95 години от рождението на големия български поет и драматург.


Събитието ще се проведе на 29 септември от 19.00 ч. в двoра на "Casa Libri" на ул. "Цар Асен" 64 в София. В него участват актьорите Иван Радоев - син, Антъни Пенев, Димитър Николов, Иван Станчев, Йордан Върбанов и Пламен Петков. Входът е свободен.


Актьорите Иван Радоев - син, Антъни Пенев, Димитър Николов, Иван Станчев, Йордан Върбанов и Пламен Петков, и режисьорът Йордан Славейков

© Организаторите

Актьорите Иван Радоев - син, Антъни Пенев, Димитър Николов, Иван Станчев, Йордан Върбанов и Пламен Петков, и режисьорът Йордан Славейков
Йордан Славейков и Калоян Радоев избират 28 стихотворения от личния семеен архив. Това са конкретни творби, обединени по две големи теми - "Как се променя отношението на артиста към любовта през периодите на живота му" и "Директният разговор на Иван Радоев с критиците, хората, които са го забранявали".

"Във време, в което много малко хора четат и още по-малко четат поезия, решихме с Калоян, че искаме стиховете на дядо му да слязат при публиката, а не тя да идва при тях", сподели режисьорът на пърформанса.

"Един бял лист" изследва отношението на Артиста към самия себе си, към любовта и трансформациите ѝ, към обществото, в което живее и приканва публиката към диалог по тези теми. Водени от мисълта, че мястото на поезията е сред хората, създателите на пърформанса решават да го представят на открито и да покажат поезията на Иван Радоев такава, каквато е.


Репетиция за пърформанса

© Организаторите

Репетиция за пърформанса


"Опитвали сме се не да си представяме какво е било в главата на Иван Радоев, а какво актьорът, който изпълнява стихотворението сега, си представя и с какво го свързва. Стиховете звучат съвременно. Това е скритата и явна сила на всеки един стих. Тревогите, които са навестявали ума и сърцето на Иван Радоев, навестяват и всеки свободомислещ артист. Не си позволявам да режисирам емоциите на актьорите", разказа още Йордан Славейков.


Йордан Славейков: Пиша само за неща, които не ми дават да спя и да се храня
Йордан Славейков: Пиша само за неща, които не ми дават да спя и да се храня

Иван Радоев е носител на извънредна награда за цялостно творчество, присъдена от Международната академия на изкуствата в Париж. По времето, когато е творил, не е бил удобен на властта и е цензуриран с всички възможни средства. 15 години не е давал нищо за печат и въпреки това не е спирал да пише.


"Кръстили сме нашия поетичен пърформанс точно на стихосбирката, която нарушава това мълчание поетично. Тогава излизат всички стихотворения под името "Един бял лист", които авторът е споделял само с най-близките си хора", разкри внукът на твореца - Калоян Радоев.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK