"Синелибри 2022" ще предложи на зрителите силна селекция от документални филми

Кадър от документалния филм "Теодор Ушев: невидими връзки"

© Синелибри

Кадър от документалния филм "Теодор Ушев: невидими връзки"Освен внушителна конкурсна програма за пълнометражен игрален филм, вдъхновен от литературни творби, фестивалът "Синелибри 2022" ще предложи на зрителите отлична селекция от документални филми, обявиха организаторите му.


Осмото издание на единствения по рода си кино-литературен фестивал, който тази година е по-амбициозен отвсякога, ще се проведе между 8 и 30 октомври, а зрителите ще имат достъп до внушителна палитра от фестивални събития - над 60 продукции с национални премиери, десетки галавечери и срещи със забележителни артисти, режисьори, сценаристи, писатели, актьори, композитори, светила на кинематографията и литературната сцена.


Впечатляващ списък от филмови заглавия и срещи с артисти представя "Синелибри"
Впечатляващ списък от филмови заглавия и срещи с артисти представя "Синелибри"


Документалните продукции също са обединени в конкурсна секция, чието мото кореспондира с картезианския принцип "Cogito Ergo Sum" ("Мисля, следователно съществувам").


Акценти в програмата за документално кино
Още на 9 октомври в Дома на киното ще бъде представен документалният филм "Нашето тихо местенце", копродукция на Франция и България с режисьор Елица Георгиева. Предвидена е дискусия със специалното участие на Альона Глухова, главната героиня на филма, и в присъствието на режисьорката и продуцентите Йожени-Мишел Виет и Мартичка Божилова. "Нашето тихо местенце" беше удостоен с наградата на СБФД "Васил Гендов" за най-добър документален филм и с множество други национални и международни отличия, включително голямата награда за най-добър документален филм за 2022 г. на националните годишни награди "Васил Гендов" на Съюза на българските филмови дейци.


Елица Георгиева, режисьор: Необичайно е статуите на Ленин да присъстват в настоящето
Елица Георгиева, режисьор: Необичайно е статуите на Ленин да присъстват в настоящето

На 10 октомври е националната премиера на документалния филм "Теодор Ушев: невидими връзки" в присъствието на режисьора Борислав Колев, сценаристката и продуцент на филма Мария Ландова и на самия Теодор Ушев. Филмът, селектиран за участие във Фестивала на новото кино в Монреал, представя световноизвестния автор на анимационни филми и визуален артист в пътешествие през времето и пространството: от знаковата 1968, в която е роден, до наши дни.


Кадър от "Нашето тихо местенце" на режисьора Елица Георгиева

© Синелибри

Кадър от "Нашето тихо местенце" на режисьора Елица Георгиева


На 13 октомври в документалната програма е дългоочакваният филм на Димитър Коцев-Шошо "Следеният човек", създаден по мотиви от едноименния мемоарен роман на вече покойния Веселин Бранев. Бранев, когото ще чуем във филма, скромно е определил написаното като "спомени, предизвикани от документи". Книгата съдържа не само хроника на един вероломен режим, но и петдесетгодишните преживявания на един талантлив и чувствителен човек. Събитието включва дискусия с участието на екипа на филма в присъствието на Владислав Бранев, син на изтъкнатия български киносценарист, режисьор и писател.


Почитателите на Милан Кундера, който има статут на жива легенда на европейската проза, ще могат да се насладят на великолепния документален филм "Милан Кундера: от шегата до незначителността" на режисьора Милош Смидмайер с участието на Ясмина Реза, Бернар-Анри Леви, Жан-Клод Кариер, Антоан Галимар. Това е първият и последен засега филмов разказ за творческото наследство на автора на "Непосилната лекота на битието", "Валс на раздяла" и "Смешни любови".


Също толкова впечатляващ е документалният филм за друг загадъчен автор - Сол Белоу. Израелският документалист Асаф Галай изследва връзката между живота на противоречивия писател и неговото творчество. "Приключенията на Сол Белоу" е първият по рода си документален филм за Белоу, определен от критика Джеймс Ууд като най-великия американски стилист в прозата на XX век. Във филма отекват спомените на цяла плеяда забележителни творци, в т.ч. Мартин Еймис, Филип Рот, Салман Рушди и др.


Израелският документален филм "Приключенията на Сол Белоу"

© Синелибри

Израелският документален филм "Приключенията на Сол Белоу"


Жури


Журито в конкурсната програма за документален филм е съставено от Костадин Бонев, Катерина Ламбринова и Асен Владимиров.


Костадин Бонев е режисьор и сценарист, известен с документалните филми "Никола Вапцаров. Пет разказа за един разстрел", удостоен с награда за документален филм на фестивала "Златен ритон", и "Гео Милев в лабиринта на времето".


Катерина Ламбринова е филмов критик и сценарист, редактор в списание "Кино", креативен продуцент в продуцентското студио на БНТ "Екран" и артистичен директор на фестивала Rhodope International Documentary Film Festival (RIFE).


Асен Владимиров работи дълги години в студия "Време", а по-късно създава продуцентска къща "ПроФилм". Като продуцент, сценарист, режисьор и сърежисьор зад гърба си има повече от 50 документални и игрални филма, в т.ч. "За Ернрот, без пристрастия", "Възстановка", "Жертва на пешки", "Книжарят", Кеймбридж" и много други.


За първи път тази година фестивалът учредява награда за костюми в българското кино, която е осигурена от Fashion Days. Зрителите ще могат да дадат своя глас и да определят победителя в този изключително любопитен конкурс.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK