Организации се оплакаха на Министерството на културата за непрозрачност в конкурс

Велислав Минеков - служебен министър на културата

© Велко Ангелов

Велислав Минеков - служебен министър на културатаНа пресконференция днес представители на частни културни организации алармираха за липса на прозрачност в конкурсната процедура по "Програма за възстановяване и развитие на частни културни организации 2022" на Националния фонд "Култура" (НФК), съобщи БТА.


Според тях фирми и организации по този конкурс са били класирани неправомерно, а самият той не е бил обявен.


Министерства ще помогнат на Народния театър и Централна поща за щетите от бурята
Министерства ще помогнат на Народния театър и Централна поща за щетите от бурята


Телевизионния и филмов продуцент Антоанета Бачурова предлага да се създаде работна група за ревизия на резултатите от съответната програма. По думите ѝ за да няма съмнение за корупция, лобизъм, свързани лица и конфликт на интереси, просто не трябва да има никаква анонимност и секретност.
Нели Бенова ("Оксиморон фектъри") пък е представила свой анализ на обявените текстови резултати от конкурса.

"Обикновено състезателите знаят кои са съдиите и кои са комисиите, които ги оценяват. Правилата на НФК не позволяват да бъдат оповестени оценителите в тази програма. Аз не разбирам какво не ми е достигнало на проекта, за да не получи финансиране, както не разбират една голяма част от кандидатите", обяснява казуса тя.


Васил Къркеланов, представител на частна културна организация, казва: "Ние не сме тук в ролята на обидени, не сме тук и в ролята на обвинители. За тази цел си има държавни органи, чиято функция е да контролира, проверява, разследва и санкционира нарушения, особено, когато са от порядъка на десетки милиони левове - от европейските средства, предоставени ни за възстановяване и развитие."


А според Мартин Янков от "Колектива" няма как всички апликации с цялата бумащина, документи и доказателства, които трябва да се предадат на първа инстанция на този проект, да бъдат адекватно оценени от една група хора заради количеството, което трябва да се обработи и да се оцени, и накрая да излязат наистина добрите и съществени проекти.


Мария Карагьозова, представител на асоциация "Форум", добавя, че целта на сигнала им е да идентифицират проблемите в програмата, тъй като състезанието в конкурса се случва на тъмно и никой не знае къде се намира спрямо другите, което е крайно объркващо. Иначе и занапред дълго време и активно ще работят с НФК.


Ръководството на Министерството на културата, което по думите на организаторите е било поканено на срещата в БТА, отвърна с покана за друга среща, на която да бъде обсъдена работата на НФК.


"Министърът на културата и членовете на управителния съвет на НФК са убедени в необходимостта от широк и открит диалог с представителите на независимия културен сектор в България", коментират от министерството.


Срещата е предвидена за 11 октомври в сградата на Министерството на културата. От страна на НФК ще участват членовете на управителния съвет и представители на администрацията, както и ресорният заместник-министър проф. Борислава Танева.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK