Фестивалът "Синелибри" е подготвил специална програма за деца и техните родители

Кадър от анимационния филм "Малкият Никола: Какво чакаме, за да бъдем щастливи?"

© Синелибри

Кадър от анимационния филм "Малкият Никола: Какво чакаме, за да бъдем щастливи?"Осмият кино-литературен фестивал "Синелибри" обръща поглед и към детската публика. Програмата му предвижда цяла поредица от вълнуващи събития и филмови прожекции, предназначени както за невръстните зрители, така и за техните родители.


На 9 октомври от 16.00 ч. във Френския институт в София ще се състои премиера на анимационния филм "Малкият Никола: Какво чакаме, за да бъдем щастливи?", копродукция на Франция и Люксембург. Създаден по мотиви от любимата на поколения деца поредица на писателя Рьоне Госини и карикатуриста Жан-Жак Семпе, филмът на режисьорите Амандин Фрьодон и Бенжамен Масубр беше номиниран за "Златна камера" на кинофестивала в Кан и отличен с награда "Кристал" за най-добър филм от Международния фестивал на анимационния филм в Анеси. Събитието на 9 октомври е предназначено за деца и възрастни и се организира съвместно с фондация "Детски книги". Филмът е дублиран и е подходящ за зрители над 5-годишна възраст.


Впечатляващ списък от филмови заглавия и срещи с артисти представя "Синелибри"
Впечатляващ списък от филмови заглавия и срещи с артисти представя "Синелибри"На 16 октомври в 17.00 ч. пък ще се проведе събитие в памет на починалия тази година френски карикатурист Жан-Жак Семпе, автор на илюстрациите в поредицата за Малкия Никола. Семпе създава шедьоври на хумора, великолепно отразяващи умилено-ироничното му възприятие за човешките недостатъци. Неговата дарба на наблюдател, съчетана с невероятен усет за комичното, го правят един от най-големите френски карикатуристи от последните 50 години. Специален гост ще бъде младият български аниматор Стефан Войводов. Събитието ще се състои в "Сити марк арт център" и ще бъде съпроводено с втора прожекция на "Малкият Никола: Какво чакаме, за да бъдем щастливи?".


Също на 16 октомври от 18.00 ч. в кино "Одеон" Пенко и Сотир Гелеви ще представят дългометражната анимационна творба с мистериозното заглавие "Флорентинска нощ". Филмът е съставен от две паралелни истории и представлява романтичен разказ за странните проявления на любовта и за неочакваните препятствия пред нея, чието преодоляване води до също толкова неочаквани резултати. Разказва също и за приятелството, за травмите в детството и техните белези, за скритите желания, за неосъзнатия стремеж към себепознание и за влечението към изкуството. Сценарият е създаден по мотиви от творби на Хайнрих Хайне и Жерар дьо Нервал. Филмът е подходящ за зрители над 9-годишна възраст.


Кадър от българската дългометражна анимация "Флорентинска нощ" на Пенко и Сотир Гелеви

© Синелибри

Кадър от българската дългометражна анимация "Флорентинска нощ" на Пенко и Сотир Гелеви


На 23 октомври от 18.30 ч. в Дома на киното фестивалът "Синелибри" ще отбележи 100-годишнината от рождението на американската актриса и певица Джуди Гарланд, считана за най-добрата певица от златната ера на музикалните филми в Холивуд. Събитието предвижда специална прожекция на легендарният филм "Магьосникът от Оз" на режисьора Виктор Флеминг и представяне на новото българско издание "Чудният вълшебник от Оз" в превод на Жечка Георгиева. Зрителите, които не са гледали филма до този момент, ще имат възможност да се насладят на мастерирано и дигитализирано копие за голям екран. Събитието е подходящо за зрители над 9-годишна възраст и се организира съвместно с фондация "Детски книги".


"Магьосникът от Оз" на режисьора Виктор Флеминг

© Синелибри

"Магьосникът от Оз" на режисьора Виктор Флеминг


В рамките на посочените събития всички екранизирани детски книжки, в т.ч. заглавията от поредицата за Малкия Никола, ще се предлагат на промоционална цена.


Международният кино-литературен фестивал "Синелибри" започва тази събота - 8 октомври, с премиерата на игралния филм на аниматора Теодор Ушев "φ1.618". Празничната церемония по откриването ще се състои от 19.00 ч. в зала 1 на Националния дворец на културата и ще бъде съпроводена с екстравагантен танцов пърформанс, чиято артистична концепция е в синхрон с цялостната визия и философия на тазгодишното издание.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK