За първи път картина на български художник влезе в колекцията на Ватиканските музеи

Министърът на културата Велислав Минеков и директорът на Ватиканските музеи г-жа Ята пред картината на Иван Вукадинов.

© vaticannews.va

Министърът на културата Велислав Минеков и директорът на Ватиканските музеи г-жа Ята пред картината на Иван Вукадинов.За първи път творба на български художник попада в колекцията за съвременно изкуство във Ватиканските музеи, съобщи официалния сайт на папската институция Vatican News. Това е картината на големия български живописец Иван Вукадинов "Чили" ("В памет на героите").


На официална церемония във Ватикана, състояла се на 10 октомври, служебният министър на културата Велислав Минеков е връчил на директора на Ватиканските музеи Барбара Ята документите, свързани с творбата. На събитието са присъствали посланикът на Република България към Светия престол и Независимия малтийски орден Богдан Паташев, Аксиния Джурова, роднини на Иван Вукадинов, а от ватиканска страна - кардинал Монтеризи и монсеньор Америко Чани, канонист на Ватиканската базилика.


Кадър от церемонията по предаване на творбата във Ватикана.

© vaticannews.va

Кадър от церемонията по предаване на творбата във Ватикана.
Картината на Иван Вукадинов впечатлява ватиканските експерти още в средата на 70-те години на миналия век, когато участва в изложба на българско изкуство в Рим и те пожелават да я придобият за колекцията на Ватиканските музеи. От страна на българската държава обаче се получава отказ с основанието, че картината е национално богатство и не се продава, посочва Vatican News.


Разбирайки за отказа, художникът се обижда на тогавашната система, която отказва изкуството му да бъде представено по света и се зарича да не показва никога творчеството си в България. Чак през 2006 г. творецът се завръща в художествения живот на София, участвайки в една изложба годишно.


Изложба "Жените художници" в българското изкуство от 20-те и 30-те години на ХХ век
Изложба "Жените художници" в българското изкуство от 20-те и 30-те години на ХХ век

Иван Вукадинов е роден през 1932 в село Ломница, Пернишки окръг. През 1961 г. завършва Националната художествена академия в София, специалност "Живопис", при проф. Ненко Балкански. Участвал е в изложби във Франция, Великобритания, Русия и Латвия. Има самостоятелна изложба в София през 1975 г. и четири изложби в Рим, Арецо, Пиза и Гросето през 70-те години на XX в., които го правят известен и търсен сред италианските колекционери.


Вукадинов е сочен от критиката за един най-талантливите български художници, безспорен авторитет за колеги, критика и ценители. Автор с вроден аристократизъм и специфичен стил, а заради скромността и смелостта си да избира винаги достойнството си е определян и като самотник.


Неговите произведения имат дълбоко символно и експресивно звучене. Постига го, като експериментира с формата, цвета и техниката. Основните въпроси, които изследва, са времето, материята, краят на безкрая, вечността.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK