Проблем в Народния театър няма, обяви директорът

Директорът на Народния театър "Иван Вазов" Васил Василев

© Георги Кожухаров

Директорът на Народния театър "Иван Вазов" Васил ВасилевПолитически назначения в Народния театър "Иван Вазов" няма, никога не е имало и някоя политическа сила не се е опитвала да командва в него. Това заяви директорът на Народния театър "Иван Вазов" Васил Василев пред депутатите от комисията по култура и медии, където бе поканен да представи своята гледна точка за разразилия се публичен скандал между главния режисьор Александър Морфов и пиара Велислава Кръстева. Василев защити съветника си по медийни въпроси, като заяви, че тя никога не е давала израз на своите политически възгледи или партийната си принадлежност.


Сагата в културния институт започна още в края на октомври, след като главният режисьор на театъра Александър Морфов призна в отворено писмо, че е надраскал вратата на Кръстева, защото не е съгласен жената, която придружава Ахмед Доган по време на гласуванията му, да представлява Народния театър и работещите в него. Заради политизирането на скандала се стига до две оставки в театъра - на драматурга Захари Карабашлиев и режисьора Явор Гърдев.


Жената, която следва Доган, представлява Народния театър! Не съм съгласен
Жената, която следва Доган, представлява Народния театър! Не съм съгласен


Пред комисията и пред медиите Василев заяви, че става дума за вътрешен проблем и окачествяването му като политически е некоректно.
"В Народния театър не са назначавани политкомисари. Там се назначават специалисти и всеки един от тях е с нужната биография за заемания пост", коментира Василев като уточни, че е назначил бившия пиар на ДПС заради "целеустремеността ѝ и находчивостта в подхода при представянето на идеите".


"Има ли място за политика в театъра?" Театрали за случая Морфов - Кръстева
"Има ли място за политика в театъра?" Театрали за случая Морфов - Кръстева


На свой ред директорът на Народния театър обвини служебния министър на културата Велислав Минеков, че прави внушения и превръща проблема в политически. Василев заговори за "натиск за назначения чрез директорите и опит за кадруване в националните културни институти - "не съм предвидил бройка за политкомисари, няма как да изпълня бройката, както той го прави в НДК", каза той.

Именно Велислав Минеков първи определи скандалът в Народния театър като политически, като посочи, че директорът на театъра се е обкръжил с политически лица за своя собствена защита - "там имаме ГЕРБ като главен секретар, имаме "Демократична България" - Захари Карабашлиев, имаме ДПС, той самият малко БКП и БСП. Може би това е удобно, но дали е полезно за театъра, аз не съм сигурен", коментира тогава служебният министър на културата, като призова политическите активисти в Народния театър да бъдат "сменени с професионалисти".

Пред журналисти директорът на Народния театър даде да се разбере, че нито той има намерение да подава оставка, нито пък ще освобождава, когото ѝ да било от екипа на театъра. Заяви, че в театъра свободата на възгледите и политическата принадлежност не могат да са предмет на лустрация, както и че културните институти не могат да бъдат трибуна на политическа пропаганда. "Право на всеки творец или служител е да има своята партийна принадлежност", каза той.


Александър Морфов: Народният театър се управлява от ДПС
Александър Морфов: Народният театър се управлява от ДПС


Василев коментира, че е бил стъписан от конфликта между Морфов и Кръстева, и заяви, че ще предприеме действия срещу режисьора едва след като излязат резултатите от проверката на вътрешната комисия. Тя трябва да установи дали Морфов е извършил нарушение на Закона за защита от дискриминация, надрасквайки с надписи "ДПС" и "Връзки с обществеността на Ахмед Доган" вратата на Кръстева.


"Проявявам разбиране към повишената емоционалност на творците и специфичната им индивидуалност, но това не може да води до нарушаване на чужди права или до създаване на конфликти, застрашаващи нормалното протичане на работния процес", коментира Василев, без да посочва какво би било наказанието за Морфов, ако се установи неговата вина.


По думите му в публичното пространство се показва "паралелен свят", а проблем в Народния театър всъщност нямало.


Валери Йорданов: Политиката няма място в театъра, особено в националния театър
Валери Йорданов: Политиката няма място в театъра, особено в националния театър

Това бе едва втората публична проява на Васил Василев след разразилия се скандал в Народния театър. В Нощта на театрите бе предвидено Василев да се срещне и разговаря с представители на медиите, но той така и не се появи на официалното откриване. По-късно Василев все пак се появи в ръководения от него театър, а пред репортер на "Дневник" заяви, че е искал фокусът от събитието да не бъде изместван заради скандала.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK