След почти 20 години списание "Дъга" се завръща с нови издания

След почти 20 години списание "Дъга" се завръща с нови издания

© Фейсбук/Популярното в миналото списание "Дъга" се връща на пазара след почти 20-годишно прекъсване, съобщава "Медиапул". То ще се издава от издателство "Потайниче", а новият му том се очаква по време на Софийския международен панаир на книгата, който започва в НДК на 6 декември.

Първият брой на "Дъга" е издаден през 1974 г. Списанието е спряно през 2004 г. То е насочено към детска и младежка публика и през годините изключително популярни стават героите от поредиците "Добромир", "Чоко и Боко", "ЕЛО - Екип за ликвидиране на опасности", "Елемаг, воинът на хан Тервел", "Великите географски открития" и др.


"Съживяваме и модернизираме най-важната платформа за български комикси през последните 40 години", написа във "Фейсбук" Андрей Андров, който е един от тримата, ръководещи гражданското сдружение "Комикс Манифактура", заедно с Джулиано Димитров и Денис Българанов. Тяхна е инициативата за възраждане на списанието. Андров е създател на компютърни игри. Димитров е визуален редактор, а писателят Българанов - редактор и коректор. Стефан Митов е графичният дизайнер.


Новото издание на "Дъга" е описано като "комикс антология, в която могат да бъдат намерени творбите на творци ветерани, както и на нови свежи таланти".


В първия том са включени комиксът "Бонзай" от автора на "Бион" - Даниел Атанасов-Сатанасов, две неиздавани в България истории от сръбската поредица "Вековници" на Марко Стоянович и художника Иван Беров, както и "Русалии" от Мая Бочева. Останалите творби са "Пирамидата" на Андрей Андров и илюстратора Джулиано Димитров, "Разни Фантасмагории" на Мартин Черногорски и Маргарита Стефанова, "Без титла" на Калоян Томов, "Прокълнатият Сапфир" на Емануела Кръстева и Антонио Стефанов" и "Лехаш" на Лъчезар Стоянов и Калоян Томов, допълва информацията БТА.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK