Валери Йорданов си обръсна главата и настоя за оставката на шефа на Народния театър

Валери Йорданов си обръсна главата и настоя за оставката на шефа на Народния театър

© Лили ТоушекАктьорът от Народния театър "Иван Вазов" Валери Йорданов си обръсна главата по време на видео, заснето от дома му и излъчено в канала му в YouTube. Той направи това в знак на протест срещу директора на театъра Васил Василев и пиарката на институцията Велислава Кръстева, "защото те ни изкорубиха душичките". Йорданов поиска и оставката на Василев.


Йорданов е сред организаторите на подписка в подкрепа на режисьора Александър Морфов. В края на октомври на вратата на офиса на Велислава Кръстева, бивш пиар на ДПС, се появиха надписи "ДПС", "Връзки с обществеността на Ахмед Доган" и "Изчезвай". Впоследствие Морфов призна, че той е "известният извършител и че не се е крил".


Снимка на деня: актьори организираха подписка в подкрепа на режисьора Александър Морфов
Снимка на деня: актьори организираха подписка в подкрепа на режисьора Александър Морфов


По думите на Йорданов по време на заседание на комисията, която установява дали Морфов е нарушил Закона за защита от дискриминация, Васил Василев му е казал "ти там си трай". "Няма как аз да си трая там, когато срещу себе си виждам такова управление между 1976 и 1984 г.", подчерта актьорът.
Срам го е от страха на колегите си в Народния театър, но не ги обвинява, защото всеки има семейство и деца, но го е срам, че все още има хора, които разчитат на този страх и "правят от нас никои". "Почвам да се срамувам, че съм българин. Няма да ви го простя това", изтъкна Валери Йорданов.


Обяви, че снощи, след края на събирането на подписи, "едно птиченце дойде и ми прошепна", че човек, който работи в Народния театър, е бил уволнен, защото се е подписал на подписката в подкрепа на Морфов. След 10 минути обаче са му се обадили и са му казали, че няма да го уволнят, но "вече да си трае и да внимава".


Актьорът допълни, че служители на Народния театър са принуждавани да напускат, като в началото на директорстването на Васил Василев всичко е било наред. В един момент обаче десетина дългогодишни служители на театъра, които "перфектно" са изпълнявали служебните си задължения, са започнали да напускат.


Актрисата Албена Колева: Скандалът в Народния театър цели Морфов да напусне
Актрисата Албена Колева: Скандалът в Народния театър цели Морфов да напусне

Даде пример със служителка "инспектор салон", чиято врата е била разбита. По думите му Кръстева е казала по този повод, че това е било направено, "защото се разширяваме". Кръстева също така коментирала, че възрастните хора трябвало да си търсят на друго място работа, а "ние ще доведем млади служители, наши хора".


Йорданов увери, че може да докаже твърденията си и че има свидетели. Освен това Кръстева попитала друга по-млада служителка на театъра дали иска да заеме нейното място, но тя показала солидарност с нея и също напуснала театъра.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK