В отворено писмо близо 50 актьори от Народния театър подкрепиха директора (обновена)

Васил Василев

© Георги Кожухаров

Васил ВасилевС отворено писмо 47 актьори от Народния театър "Иван Вазов" подкрепиха директора Васил Василев. В него те изброяват работни постижения на Василев, който управлява театъра от април тази година. Според информация в официалния сайт трупата му се състои от 74 актьори.


Писмото бе изпратено на редакционната поща на "Дневник", като в него е посочено, че всеки един от артистите е запознат с текста в него и стои с името си. Пред "Дневник" част от участниците в писмото заявиха, че одобренията за него са търсени през последните 10 дни, а някои от актьорите са потвърдили единствено устно.


Писмото идва вследствие на напрежението, което се породи от назначението на дългогодишния пиар на ДПС Велислава Кръстева на същата длъжност в театъра. На изборите на 2 октомври Кръстева придружи до избирателната секция почетния председател на ДПС Ахмед Доган. Това възмути режисьора Александър Морфов и той надраска вратата й в театъра, като я обвини в липса на морал и политическа пропаганда. Кръстева пък го обвини в тормоз. През последните дни актьорът Валери Йорданов организира подписка в подкрепа на Морфов. Вчера в знак на протест Йорданов си обръсна главата.
Заради скандала театъра напуснаха драматургът Захари Карабашлиев и режисьорът Явор Гърдев. Актрисата Албена Колева пък призова Кръстева да подаде оставка.


Директорът на театъра Васил Василев пък заяви по време на изслушване в парламентарната комисия по култура, че политически назначения в Народния театър "Иван Вазов" няма, никога не е имало и някоя политическа сила не се е опитвала да командва в него.


В разпространеното днес отворено писмо актьорите посочват, че Василев е успял да създаде здрава и щедра на творчески възможности среда.


"Дневник" публикува пълния текст на отвореното писмо:


Преди около половин година г-н Васил Василев спечели конкурса за директор на Народен театър "Иван Вазов". Дори за този кратък период той, подкрепян от екипа си, успя да създаде здрава и щедра на творчески възможности среда:

  • Събра сериозен режисьорски екип;
  • Отвори сцена за млади режисьори;
  • Покани едни от най-големите имена в съвременния европейски театър да работят с трупата;
  • Откри нови сценични пространства;
  • Възстанови неправомерно свалени представления;
  • Подкрепи творчески инициативи и проекти на колеги от трупата;
  • Повиши актьорските възнаграждения;
  • Привлече млади хора със съвременен рефлекс и разбирания в различни отдели на театъра;
  • Инициира членството на Народния театър в международната мрежа "Европейска театрална конвенция", организация, която съдейства за реализирането на съвместни проекти и обмен между големи европейски театри.
Театърът заработи на пълни обороти с ново усещане за смисъл. Да дишаш, докато работиш, да виждаш хоризонт и реални възможности, да си пълен с енергия и удовлетвореност, когато влизаш в театъра, е твърде ценен дар! Вярваме, че г-н Васил Василев има способностите и волята да продължи по този път. Надяваме се, че възникващите проблеми ще бъдат решавани. От нас. Тук. В Театъра. Където изкуството е приоритет. Както за нас, така и за зрителите!


С уважение,
(всеки един от артистите е запознат с текста на писмото и стои с името си)


Албена Ставрева
Александра Василева
Ана Пападопулу
Антон Радичев
Аня Пенчева
Асен Данков
Биляна Петринска
Бойка Велкова
Валентин Балабанов
Васил Драганов
Владимир Карамазов
Владимир Пенев
Владислава Николова
Вяра Табакова
Георги Мамалев
Гергана Змийчарова
Дарин Ангелов
Деян Ангелов
Деян Донков
Ева Данаилова
Ева Тепавичарова
Елена Иванова
Емануела Шкодрева
Жаклин Даскалова
Жорета Николова
Иван Юруков
Илиана Коджабашева
Ирина Митева
Карла Рахал
Константин Еленков
Любомир Петкашев
Милена Атанасова
Михаил Петров
Ненчо Костов
Павлин Петрунов
Параскева Джукелова
Радена Вълканова
Радина Кърджилова
Снежина Петрова
София Бобчева
Стефан Къшев
Стефания Колева
Стоян Пепеланов
Христо Чешмеджиев
Христо Терзиев
Христо Петков
Цветан Алексиев


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK