Министърът призова директора на Народния театър да избере - или той, или незнайните чиновници

Министърът призова директора на Народния театър да избере - или той, или незнайните чиновници

© Цвета АрангеловаСлучващото се в Народния театър е напълно непростимо за директора. Ако Васил Василев не извади сам себе си от блатото, то ще бъде пресушено. Това заяви на пресконференция в четвъртък служебният министър на културата проф. Велислав Минеков, който допусна прилагането на дисциплинарна мярка.


До тук се стигна, след като бившият пиар на ДПС Велислава Кръстева пое зае същата позиция в театъра. На изборите на 2 октомври тя придружи до избирателната урна почетния председател на ДПС Ахмед Доган. Това възмути режисьора Александър Морфов и той надраска вратата на кабинета ѝ в театъра, като я обвини в липса на морал и политическа пропаганда. Кръстева пък го обвини в тормоз.


Писателят Захари Карабашлиев подаде оставка като главен драматург, а режисьорът Явор Гърдев депозира своята. През последните дни актьорът Валери Йорданов организира подписка в подкрепа на Морфов и обръсна главата си в знак на протест. Актрисата Албена Колева подписа и разпространи "Апел за спасение на Народния театър". Днес 47 актьори от Народния театър "Иван Вазов" подкрепиха директора си Васил Василев с писмо, в което изброяват работните му постижения откакто управлява театъра от април тази година.
На пресконференция в министерството днес Минеков все още не бе разбрал за писмото в подкрепа на Василев. Той каза, че няма такова, но има в подкрепа на Морфов, което вече е подписано от около 800 души.


Подписки в подкрепа на директори, които молят служителите си в стил Дон Корлеоне - по начин, по който да не му откажат, Минеков не приемал и ги изхвърлял в кошчето.


Той припомни за изключително обидните процедури, приложени по отношение на режисьора Александър Морфов и актьори от първата ни сцена.


Режисьорът е бил разпитан в полицията, вследствие на обвинение, подписано от Васил Василев. Имало и опит за съд от странната, по думите му, служба "главен секретар в министерството", продължи Минеков, дефинирайки го като "изключително обидно явление".


Министърът съобщи за "загадъчно" условие в договора на Александър Морфов и в този на съпругата му Рени Врангова двамата да бъдат задължени да дадат проба за алкохол по всяко време на денонощието, ако им бъде поискана такава, "независимо дали са пред вратата на театъра или зад вратата на театъра". "Това е изключително обидно, това е безсрамно", заяви министърът.


Той съобщи, че всеки ден получава сигнали от хора, които са били "помолени да напуснат театъра".


"За съжаление, става дума за насилие", заяви служебният министър.


Освен това Минеков е поискал от директора Василев да го запознае с цялата информация за договори с външни фирми, външни услуги, външно финансирани, на което е получил отказ. "Това е достатъчен повод за крайна дисциплинарна мярка", заяви служебният министър.


"Явно е, че тези служителки, които е назначил по върховете, няма сами да си тръгнат оттам. Василев трябва да избере - или той, или те, и да се върне нормалността в театъра", заяви Минеков, според когото да се играе "Хъшове" само веднъж през януари при препълнен салон е достатъчно отмъщение.


"От едната страна на теглилката имаме знайни и незнайни чиновници, получили своеобразна политическа подкрепа, дори от председател на партия, а от другата - имаме личности, които са се изградили с години, впечатляващи имена в българската култура и в чужбина", каза още министърът.


При оставка на Васил Василев за поста на директор следва да бъде поканен вторият класирал се в конкурса (това бе режисьорът Бойко Богданов, за класирането Дневник писа на 11 април). При отказ се назначава нов конкурс, до нов конкурс може да се стигне и при съгласие от втория класиран.


Актрисата Албена Колева и актьорът Валери Йорданов, които дойдоха на пресконференцията с тема "актуални въпроси", настояха министърът да се намеси.


Министърът призова директора на Народния театър да избере - или той, или незнайните чиновници

© Цвета Арангелова


Според Колева има много голяма опасност в театъра да се стигне до крайности и затова министърът като принципал трябва да вземе отношение. По думите й се "избират директори, които се държат като самодръжци".


Минеков обаче ще изчака резултатите от наложената на театъра проверка, без да уточнява какъв е нейният срок. Тя трябва да представи цялостен анализ за дейността, за спазването на правилника, за освободените лица и причините, както и новоназначените лица, както и за "впечатляващите" по думите на Минеков обезщетения, които са получили освободените.


Думата взе и Валери Йорданов, според когото нещата стават опасни, включително за физическото здраве на актьорите. Той съобщи, че в антракта на спектакъла "Хъшове", режисиран от Морфов, паднала стена, по която той трябвало да се катери, и счупила носа на реквизитора.


Той призова хората, чиито заплати са повишени, да погледнат трезво и да избягат от страха.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK