Плантю и неговите карикатури изправят Европа пред демоните й

Плантю и неговите карикатури изправят Европа пред демоните й

© ДневникФренският карикатурист Плантю ще представи лично изложба с карикатури, посветени на Европа, демокрацията и свободата. Това ще се случи от 17.30 часа днес на площад "Славейков", пред Френския институт в столицата.


Изложбата е озаглавена "Нашата Европа, свободна, демократична, устойчива" и цели да постави въпроси пред обществото ни в тази особено трудна година, в която пандемията продължава и в която отново се разгоря война на европейския континент, а дебатът около работата на Плантю е с фокус: "Европа с лице към демоните си".


Българската публика ще има възможност освен да разгледа платната и да изрази мнението си благодарение на два бели панела, приканващи посетителите да се изразят.
Плантю и неговите карикатури изправят Европа пред демоните й

© Дневник


Плантю става известен през 1972 г., като публикува първата си рисунка във вестник "Монд". Оттогава неговите карикатури за политически, социални, екологични, икономически, международни и национални новини винаги са публикувани на първа страница на митичния френски вестник в продължение на 50 години, до април 2021 г., когато той напуска "Монд". Абсолютен рекорд.


Плантю, също и редактор, но ценен от велики политици по света, както и от обществеността. Дори днес той остава важен в своята област и активен в своя блог.


Той е дискретно влиятелна личност, внимателен към света и ангажиран с каузи. Основава през 2006 г. с Кофи Анан, генерален секретар на ООН, "Карикатури за мир", международна неправителствена организация, която защитава свободата на изразяване и на карикатуристите в пресата от всички националности.


Изложбата ще продължи до 14 декември 2022 г.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK