Теодор Ушев подготвя ретроспективна изложба в замъка Анси

Теодор Ушев подготвя ретроспективна изложба в замъка Анси

© ДневникМащабна ретроспективна изложба подготвя аниматорът, илюстратор и режисьор Теодор Ушев. Откриването ѝ е планувано за юни месец догодина, а локацията е замъкът Анси във Франция.


Това съобщи самият той на среща с медиите, по време на която бе представен документалния филм на режисьора Борислав Колев "Теодор Ушев: Невидими връзки".


Филмът, определен от режисьора, чийто персонажи винаги минават през спомена за Прехода, е портрет на времето. "Портрет на последните няколко десетилетия. От една страна е времето, а от другата Тео", сподели Борислав Колев, който работи с Теодор Ушев по филма в последните три години често от разстояние и преодолявайки ограниченията на ковид пандемията.
Филмът проследява живота на визуалния артист от родния му Кюстендил до космополитния Монреал през перипетите на времето, Прехода, първите стъпки в създаването на плакат, уроците на Иржи Менцел, номинацията за "Оскар" и избора му за най-влиятелен аниматор в света през първите две десетилетия на XXI век, до бащиното помахване с ръка на кюстендилската ж.п. гара.


Фи 1.618
Фи 1.618


В началото самият Теодор Ушев се пошегува, че биографични филми се правят когато човек е в края на своя житейски или творчески път, а той не чувства нито едно от двете, а напротив.


Досега биографичният филм, част от CineLibri 2022, бе показан в родния му Кюстендил заедно с последния му проект "φ1.618", базиран на романа "Пумпал" на Владислав Тодоров.


"Невидими връзки" тръгва официално в кината в петък, 9 декември.


Колев и Ушев съобщиха, че предстои и разпространението му в Канада през пролетта на 2023 година, а два фестивала вече са го селектирали в програмата си.


Теодор Ушев: Невидими връзки
Теодор Ушев: Невидими връзки

Преди настъпването на лятото следващата годината Теодор Ушев ще бъде във фокуса на друго голямо събитие. Ретроспективна изложба, която ще обхване творчеството му до тук - илюстрации, плакати, сторибордове.


Филмът "Невидими връзки" също ще бъде показан по време на ретроспективната изложба, която ще се състои във френския замък Анси, в едноименното градче. Тя ще бъде открита на 13 юни и ще продължи 4 месеца.


Четирима куратори от четири различни държави работят по нея, а финансирането се поема от канадското правителство. След Франция ретроспективната изложба на Теодор Ушев ще бъде представена в Монреал, Канада.


Запитан дали има планове да бъде показана и в България, Теодор Ушев заяви, че все още няма отговор от Националната галерия. Ако това стане, то ще бъде с хоризонт в следващите четири години, а планирането у нас е по-краткосрочно.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK