Минеков защити Трайков и Дончева, оплака се от "министър Наско" и "недъгавия закон"

Минеков защити Трайков и Дончева, оплака се от "министър Наско" и "недъгавия закон"

© Юлия ЛазароваЗаседанието на Комисията по култура се превърна в спор за това как "назначеният" министър - проф. Велислав Минеков, трябва да отговаря на "избраните" депутати. Минеков настоява за пореден път за промени в закона за фонд "Култура" и видя неприсъщи усилия у депутатите, които да подкрепят ново редовно правителство.


Депутатът от "Продължаваме промяната" Христо Петров (Ицо Хазарта - бел. ред.) насочи вниманието на служебния министър към съветника му Светослав Трайков.


"Дали е нормално човек, който публично се хвали, че трови кучета с антифриз, публично застава на страна на денатифициращите Украйна, дали е нормално такъв човек да оглавява отдела за европейски проекти и програми в Министерството на културата?", попита Петров.
"Той е с качества и ще работи поне до деня, в който аз съм министър", обърна се Минеков към питащия го депутат и подчерта, че Светослав Трайков е атакуван заради участието му в протестите през 2020 година и води дела, които според министъра, са обречени на успех, по повод на посочените твърденията.


От ДПС обърнаха внимание на оповестеното с решение на Министерски съвет във вторник за назначаване на лидера на "Движение 21" Татяна Дончева в управата на фонд "13 века България".


"Татяна Дончева освен юрист е цигулар, има отношение към културата и винаги съм я срещал в зала "България", надявам се и вас да срещна там някой ден", обърна се Минеков към питащия го и препоръча да се прочете закона.


От БСП обърнаха внимание на катастрофалното състояние на сградата на Националната художествена академия, за която има техническо предписание, че е опасна.


"Проблемът в НХА е на половин век", отвърна Минеков, чийто баща (Величко Минеков - бел. ред.) е бил два мандата ректор на второто най-старо учебно заведение в България.


Минеков отбеляза, че проблемът не е в ръцете на ръководеното от него министерство, а в това на Министерство на образованието и науката. "Близо 13 години сме лъгани, че ще получим едни 13 млн. за тази сграда и те никога не дойдоха", каза Минеков. На забележката, че сградата на НХА е паметник на културата, Минеков обясни, че само едно от сградите на академията е с такъв статут.Тома Биков от ГЕРБ поискаха да знаят дали има назначен експертен съвет по проекта за дигитализация на библиотеките и музеите, който е част от Плана за възстановяване и развитие.


Вместо да отговори Минеков поиска извинение от депутата за написани по негов адрес думи, които били в резултат на "употреба на чешмяна вода късно вечер".


Лидерът на БСП Корнелия Нинова обобщи казаното от Минеков като хленчене и прехвърляне на отговорността за трагичното състояние в сферата на културата или на Министерство на образованието, или на общините, или на предишния министър Атанас Атанасов и го попита защо не е внесъл предложение за бюджет за 2023 година.


На което Минеков отговори: "Законите се коват в Народното събрание. Как да искаме показване на бюджет като връщаме пари обратно?". По думите му за седем месеца в Министерство на културата не е имало нито едно поръчка по Закона за обществените поръчки.


Минеков съобщи, че новият бюджет за култура се очертава да бъде 383 милиона лева.


Според Минеков, ако се направят промените в Закона за културно наследство няма да има разрушени тютюневи складове и няма да има подпалени сгради от случайни лица. Той призова депутатите да обърнат внимание и предприемат действия в пленарна зала.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK