Селин Дион се бори със синдрома на "скования човек", отменя турнето през 2023

Селин Дион се бори със синдрома на "скования човек", отменя турнето през 2023


Певицата Селин Дион призна в емоционално съобщение, че се бори с рядко неврологично заболяване. Това налага и отмяна на плануваните за 2023 година концерти.Чрез видео, публикувано в профила си в Instagram, певицата разкри диогнозата си, с което слага край на доскорошни медийни спекулации.


"Не бях готова да разкажа всичко преди, но сега съм. Отдавна имам проблеми със здравето, и за мен е наистина трудно да да се изправя срещу тези предизвикателства и да говоря за всичко, през което преминавам. Наскоро ме диагностицираха с изключително рядко неврологично заболяване, наречено Синдрома на скования човек (Stiff person syndrome), което се среща в 1 човек на милион. И макар все още да изучаваме това рядко състояние, вече знаем, че на него се дължат всички спазми, които получавах", казва певицата във видео обръщението си.


През февруари 2023 година Селион Дион трябваше да започне европейското си турне. Концертите от пролетното турне ще бъдат пренасрочени за 2024 година, а 8 от шоутата през лятото на 2023 година са отменени.
С голяма тъга певицата говори за факта, че концертите ѝ ще бъдат пренасрочени или отменени, но това е необходимо, за да насочи цялата си сила и енергия към лечението.


В заключение певицата благодари за всички окуражаващи съобщения, които е получила от фенове и с нетърпение очаква момента, в който отново ще се срещне с публиката.


Stiff-person syndrome (SPS, Синдром на скования човек) е рядко и нелечимо неврологично автоимунно заболяване. Характеризира се с променлива мускулна скованост и повишена чувствителност към шум и допир. Заболелите често имат неестествена поза, често прегърбена и неподвижна, а с напредване на заболяването губят способност да ходят или да се движат изобщо, понякога и да говорят.


Заболяването се среща два пъти по-често при жени, отколкото при мъже. Лечението на синдрома е многофакторно - с лекарства срещу тревожност, мулкулни релаксанти, анти-конвулсанти и болкоуспокояващи. Макар и нелечимо, с правилната терапия симптомите могат да бъдат контролирани.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK