Васил Василев пред "Дневник": Скандал в Народния театър няма. Темата е затворена. Спрете

Васил Василев пред "Дневник": Скандал в Народния театър няма. Темата е затворена. Спрете

© Велко АнгеловИзбори 2023

Директорът на Народния театър Васил Василев седи в неудобен стол, както самият той го определя. Но казва, че скандал в театъра няма, макар вече два месеца името на първата сцена да се свързва предимно с конфликта Александър Морфов - Велислава Кръстева. Поискани бяха оставки, назначени е комисия и проверка, има подписи и подписки, един актьор дори обръсна главата си в знак на протест, напрежението повиши и служебният министър на културата Велислав Минеков,


Василев прие поканата на "Дневник" за интервю, в което той продължи да твърди, че темата е затворена, решение има, а проблем - не, но не изясни какво точно е направил, за да приключи проблема. "Дневник" разговаря с Василев в петък следобед (16 декември). Пред БНТ в неделя (18 декември), директорът каза, че има резултат от проверката. "Взел съм съответните мерки и от тук нататък няма да допускаме повече тормоз на работното място. Това е казусът - тормоз на работното място. Взети са мерки повече да не се случва. Мерките от тук нататък са Александър Морфов и Велислава Кръстева да продължат работата си и да намерят диалог". Потърсен за допълнителен коментар в неделя вечер, директорът на Народния театър, отвърна, че е казал всичко.


Г-н Василев, ако водихме този разговор през септември, щяхме да говорим първо за програмата, но сега е неизбежно да изясним темата с конфликта между главния режисьор Александър Морфов и пиара на театъра Велислава Кръстева. Взехте ли вече решение?
- Скандал към днешна дата при нас не съществува. Истината е, че от април месец, още от самото началото, когато се явих на конкурс, аз казах, че идвам с програма. Която програма, по мои виждания и не само, е амбициозна. Такава, каквато не е правена досега в български театър, тук говоря за събиране на различни личности.


Събрах трима различни по методите си на работа режисьори - Александър Морфов, Явор Гърдев и Диана Добрева, която и преди беше в щата на театъра. Наистина към тях аз таях огромни надежди и исках да им предоставя възможности, за да реализират своите творчески идеи.


Захари Карабашлиев с Явор Гърдев в Плевенския театър бяха невероятен тандем. Направихме представлението "Опашката". Следващият спектакъл, който с Карабашлиев реализирахме, също по моя идея там, беше "Таланти". Не случайно, когато Захари говори за Плевенския театър, той винаги казва запълнен Плевенски театър е Народният театър.


В големия административен аспект има една длъжност, която от години съществува в класификатора на професиите и това е Главен секретар Народен театър - единствената такава държава длъжност специално за Народния театър. За тази длъжност избрах уникален професионалист в лицето на Красимира Стефова - специалист, който помага въобще в развитието на Народен театър "Иван Вазов" (за нея служебният министър на културата Велислав Минеков обяви, че я е уволнил дисциплинарно, а сега е назначена от Василев - бел.ред.) . Тук е моментът да откроя другия профил - на Велислава Кръстева - ПР, бивш депутат, бивш заместник-министър. Аз също съм бил заместник-министър.

Изхождайки от големите пропуски и липса на законодателство в областта на театралното изкуство през последните 30 години, аз реших да направя един екип, който да започне да работи за това законодателство.

Направихме най-справедливото възнаграждение на актьорите. За пръв път има ниво на заплащане и стандарт за народен артист, не соц-народният артист, а артистът в Народния театър. Това справедливо заплащане не се прави по симпатия.


Говорите за работата си със Захари Карабашлиев, с Явор Гърдев, но и двамата ги губите.


- Не, не ги губя. Захари Карабашлиев подаде оставка сам. Явор Гърдев съвсем скоро направи премиера на "Великденско вино" и работи активно.


Захари Карабашлиев така е преценил. Аз казах какво е направил в Плевенския театър за периода. Вие ми отговорете на въпроса Захари Карабашлиев какво направи в този период в Народен театър "Иван Вазов"?


Вие трябва да отговорите. Няма ли да се опитате да го върнете?


- Захари има свои приоритети и той избра. Главен редактор е на "Сиела", какъвто беше, и продължава. Това е неговият избор. Специално за него направих нова длъжност - писател на театъра. Аз предоставих този комфорт. Той е сметнал, че не иска да бъде в щата, но ако ни изненада с нова драматургия, с нов текст, който е подходящ за нас, да, бих могъл да му кажа "хайде, върни се" и ще му кажа, но този път той трябва да избере кой ще бъде неговият приоритет - Народният театър или издателството.


Ще има ли нов човек на длъжността писател?


- Да. Имаме главен драматург - Мирослава Тодорова. А на тази длъжност - да.


Кой?


- Нека с времето, нека не ги противопоставяме. Не искам да съобщавам, защото това е творчество. В момента всяко едно добро намерение се тълкува обратно. За да влезем в същността на проблема, трябва да го познаваме. За да изкараме истината, трябва да я извадим от мъглата.


Сега се опитваме да стигнем до тази истина.


- Не, няма нужда.


Нещата задълбават.


- Няма задълбаване. Има различен свят, има различни паралели на нещата.


Хубаво е, че и към днешна дата не се изказва истината. Тя ще заболи.


Васил Василев, директор на Народния театър "Иван Вазов"


Имате възможност да я изкажете.


- Не, ние сме творци. Още от първия момент, познавайки кухнята, се опитвах да съхраня всичко тук.


Нещата ви се изплъзват от ръце, като че ли?


- Не.


Първо се говореше за скандал Морфов-Кръстева, сега за Василев-Морфов.


- Никога не е имало скандал Василев - Морфов.


Кога за последно говорихте с Александър Морфов?


- Няма никакво значение.


Тоест не е било скоро?


- Няма никакво значение кога съм говорил. Александър Морфов е главен режисьор. Това, което зависи от мен като работодател, той го е получил. Оттук нататък си има особености.


Александър Морфов има най-добрите условия за работа, които някога българската държава му е давала.Г-жа Кръстева предлагала ли ви е да се оттегли, за да тушира напрежението?


- Пак изместваме темата.

Няма скандал, за да го активизираме. Няма скандал. Къде е скандалът?

Александър Морфов към днешна дата е главен режисьор на Народен театър "Иван Вазов". Александър Морфов го поканих в моя екип и го назначих като главен режисьор. Тук също няма скандал. Александър Морфов има най-добрите условия за работа, които някога българската държава му е давала - и като заплащане, и като възможности, които ние предоставяме за неговото творчество. Александър Морфов е сключил два договора с мен като ръководител - един в Плевенския театър и един в НТ "Иван Вазов". И тук нямаме скандал.


Един изключително скъп проект реализирахме в Плевен на световноизвестния режисьор Александър Морфов - най-добрите условия, които той е получавал някога. Така че аз бих казал, че не съществува скандал и това, което зависи от мен в качеството ми на продуцент, аз съм го реализирал.


И въпреки това има подписки - във ваша подкрепа, в подкрепа на г-н Морфов. Защо?


- Наистина ви предлагам да говорим за изкуство. В нашето пространство - на тези 111 хил. кв. километра, винаги си създаваме митове и легенди, и се опитваме да живеем в тях и никога не вникваме в реалния живот.


Какво е настроението в театъра? Имаше изказвания, че обстановката е "токсична".


- Атмосферата е творческа. Изключително творческа атмосфера. И актьорите, които твориха в последните седем месеца срещнаха изключителни режисьори. Ако не е съществувала тази творческа енергия, нямаше да има "Нора" на Тимофей Кулябин, нямаше да има "Орфей" на Йерней Лоренци, нямаше да има "Фиеста" от Андреа Гаврилиу, нямаше да има "Частици жена" на Крис Шарков, нямаше да има "Неведение" на Албена Ставрева.


"Орфей" е стандарт за театър. Наблюдава се съпротива в част от публиката, която е на и над 50 години, но на "Орфей" идва повече млада публика, която има нужда от провокация.


Трябва да има още поне десетина такъв тип спектакли, за да може да откриваме, да разберем и другия театър.


Васил Василев пред "Дневник": Скандал в Народния театър няма. Темата е затворена. Спрете

© Велко Ангелов


В края на тази история ще си тръгне ли някой от театъра?


- Всеки един си тръгва от нас.


Вие като директор ще вземете ли решение?


- Аз съм взел решение. Въпросът съм го изяснил. Няма какво да кажа.


Не го чуваме. Чакаме.


- Има разлика между очакванията на хора и мои решения. За едни очакването е един да си тръгне, за друг очакването е друг да си тръгне, за трети - група да си тръгне. Тук не става въпрос да направим една постановка само. Народният театър е място, което определя курса, а той е различен вече. И няма как да няма съпротива на различното.


Минеков вече иска трима да напуснат Народния театър
Минеков вече иска трима да напуснат Народния театър


Ако е за добро, защо има съпротива?


- Думата корупция я знаете, нали?


Къде е тя в театъра?


- Където е и в държавата. Ние сме част от държавата.


Обяснете.


- Приемаме този факт - когато тръгнеш да се бориш срещу това и започнеш да променяш, и имаш видими резултати, съпротивата е голяма. Аз не чух положителна дума или желание за такава от хора, на които им е даден властови механизъм. Чух само вини. Никой не попита "как го направи".


От кого сте очаквали да чуете този въпрос?


- Вижте, аз чух думи, с които ни обвиняваха за високите заплати. И ни обвиняваха в това, че ние вдигаме заплатите, а не се вдигат в провинциалните театри.


Ще има ли връщане на пари към бюджета?


- Законът така е устроен, но това ни връщане не е за сметка на хората, не е за сметка на продукцията, която правим.


Как се финансират новите спектакли?


- С приходи от бюджета. Спонсорство към тях няма.


Спонсорството на "Инса ойл" (логото на компанията на Георги Самуилов е на сайта на театъра и на програмите за спектакли)?


- "Инса ойл" няма участие към финансирането на спектакли. В рамките на 6-7 месеца приходите са два пъти и половина повече от предишните. Влязохме в нива на продажба на билети, на зрители 30% - близо 40% над 2019 година. Мисля, че в края на годината ще направим 1.8 млн. лева приходи.


И това се случва, въпреки че няма твърде голяма популяризация на афиша?


Напротив, има. Скандалът продава. Той ни помогна да бъдем още по-откриваеми. Любопитството да се види, любопитството да отидеш в Народен театър.Но това не е причина да продължава.


- Темата е затворена. Спрете. От тук нататък Александър Морфов трябва да започне да възстановява "Животът е прекрасен".


За пиари, режисьори и други герои на нашето време
За пиари, режисьори и други герои на нашето време


Какво да очакват зрителите следващата година в програмата на Народния театър ?


- За следващ спектакъл (на Александър Морфов - бел. авт.) не съм убеден, защото нямам никаква заявка. Яснота за "Троянски кон" (планиран от Морфов - бел.авт.) на този етап няма.


Февруари месец отново в София ще бъде Деклан Донелан, който започва кастинг. Идва и Джон Малкович. Ще продължи работата на латвиеца Оскарас Коршуновас по "Чернобилска молитва" - пиеса по книга на беларуската писателка Светлана Алексиевич.


Предстои "Фауст" на Диана Добрева, която получи покана за участие в Театралната олимпиада в Унгария. През март се чака Самуел Финци с "Дойчес театър".


Съвместно с Македонския народен театър ще се работи по "Венецианският търговец". Това до някъде ще ни помогне чисто в нашите взаимоотношения, за да можем да надградим, за да махнем стените.


Културата ще помогне на политиката?


- Културата е тази, която прави политиката, не обратното. Ние като творци, като хора на изкуството трябва винаги да мислим за активната наша гражданска позиция. Всеки един от нас трябва да търси начин за промяна в политиците - да разберат какво е култура, защо тя е държавна политика, защо е национална сигурност. Трябва да се обединяваме, независимо от какви политически партии сме, да се обединяваме от най-великата партия "Културата" и да ги манипулираме другите.


Ако тръгнем да се противопоставяме сами на себе си, сме обречени. Трябва да използваме всички наши влияния, за да може да прокараме дясна политика в областта на културата или лява политика и тук става парадокса - дясно мислещият, изявен партийно човек, иска лява политика в културата.


Ползвате ли влиянието на пиар екипа, който сте формирал?


- Не. Използвам човек, който се е занимавал с писането на закони. Затова споменах и Красимира Стефова. Правим подготовка на документи, по част от тях работим и с Министерство на културата. Законодателството трябва да бъде ревизирано.


Важна е целта, крайната точка. Не е важно дали ще се спънеш, дали ще се окаляш до уши. Аз мога да търпя кал, но се пазя да калям хора.


Димитър Кабаков, настоящият директор на Плевенския театър, каза, че столът на директора е такъв, какъвто си го направи. Вашият какъв е?


- Моят стол никога не е бил удобен. За краткото време много неща промених, но за жалост при нас навикът много ни пречи - да се връщаме към едни времена, да се затваряме, да си създаване идоли и да не може да погледнем по-мащабно.


Ето още една добра новина. Театроведката Марина Давидова става част от Народен театър "Иван Вазов". Тя ще бъде назначена на щат. Тя ще се грижи за фестивалната програма, тъй като плановете и желанието ми е Народният театър да има фестивал. (Давидова избяга от Русия, тя е известна с критичната си позиция към властта в Москва, заради което бе белязана със знак Z - бел. ред).


Колко хора са напуснали театъра?


- Само Захари (Карабашлиев), Явор, който си е депозирал оставката, е в размишляване до март месец.
С тези хора съм дошъл, аз съм ги събрал и всяка една тяхна крачка е лично срещу мен и моя лична болка. Но това е мое и с това моето не трябва да занимаваме обществото.


Васил Василев пред "Дневник": Скандал в Народния театър няма. Темата е затворена. Спрете

© Велко Ангелов


Скандалът остава ли в 2022 година?


- Този скандал никога не е съществувал при нас.


Тази тема?


- И протест, и какво ли още не чух - никога не е съществувал. Защото това, което правим на сцената е благодарение на конфликтите, ние така реализираме спектаклите - търсим конфликта. Аз мисля, че това нещо, още в първите часове, когато се случи дадох точка на нещата.


Два месеца по-късно още говорим за това. Време е да избистрим въпроса.


- Войната ще свърши ли, за да ви отговоря дали скандалът ще продължи.


Какво е общото?


- Като свърши войната, ще свърши и скандалът. Той беше предизвикан в момент, в който работеше руски дисидент - Тимофей Кулябин. Той беше предизвикан в момента, в който се разбра, че още един руски дисидент ще дойде в български театър, само че на последния дисидент беше написано на вратата "Z" - Марина Давидова.


Директорът на "Народния театър" е назначил комисия за вътрешно разследване на Морфов
Директорът на "Народния театър" е назначил комисия за вътрешно разследване на Морфов


Кога ще приключи вътрешната проверка?


- Проверката е по Закона за дискриминацията. Комисията два пъти беше блокирана от актрисата Албена Колева, представител на синдикат в театъра. Изпратени са писма до участниците в конфликта, чакам техните отговори.


Напишете, че вече сме решили този проблем.Не сме, вие казвате, че няма проблем.


- Решили сме го. Между мен и Морфов, и Кръстева, ако щете, тук не съществува проблем.


Щом има комисия, вие трябва да излезете с решение?


- Да, най-малкото има предупреждение, ако комисията установи, че този акт се е случил. Но каквото и да е, приоритет е творчеството. Другата комисия (на Министерство на културата - бел. ред) е репресивната, тя е към мен.


Александър Морфов: Народният театър се управлява от ДПС
Александър Морфов: Народният театър се управлява от ДПС

Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK