Обезлюдяването на България е темата на победителя в конкурса за участие на Венецианското архитектурно биенале

Обезлюдяването на България е темата на победителя в конкурса за участие на Венецианското архитектурно биенале

© Камара на архитектите в БългарияМинистерството на културата представи победителя в конкурса за българския павилион на Венецианското архитектурно биенале 2023 г., на което странатани ще участва за първи път от 15 години насам. Избраната концепция е на 33-годишния арх. Борис Тикварски и се нарича "Образованието е придвижването от тъмнината към светлината". Създадена е заедно с белгийския архитектурен и документален фотограф Александър Думарей, Божидара Вълкова, Мария Гяурова, Майк Фритш и Костадин Кокаланов.


На пресконференцията в културното ведомство двама от участниците в екипа - Божидара Вълкова и Костадин Кокаланов, обясниха, че основната тема в проекта е демографският проблем и обезлюдяването на райони в България. Той е представен през образа на училищата, които се явяват като метафора и резултат от обезлюдяването. Целта на създателите е "да се улови този миг във времето, към който ние можем да се обърнем не емоционално, а обективно и критично, и се надяваме да се отвори градивна дискусия, която да повлияе на този негативен процес", каза Вълкова, като посочи, че именно така проектът се вписва в темата на тазгодишното 18-о издание на Венецианското архитектурно биенале.


"Ето къде си": артистичният свят се събира за биеналето във Венеция, България участва за десети път
"Ето къде си": артистичният свят се събира за биеналето във Венеция, България участва за десети път


Темата е "Лаборатория на бъдещето" и е вдъхновена от Африка, която води класациите за глобална урбанизация и растеж, но също така е изправена пред сериозни заплахи от изменението на климата и неравенствата. Избрана от куратора на събитието Лесли Локо - архитект, преподавател по архитектура в различни университети в Африка и на други места по света, създател на архитектурни школи, а също така и писател.
Инсталацията ще бъде разположена в манастирски комплекс до църквата "Санта Мария" близо до Моста на Академията. Сградата е използвана е през годините и като библиотека, и като сиропиталище, и като школа за занаяти, а днес се използва за културен център. Залата, в която ще се намира българският проект - "Тициал", е наета за три години напред. Наемът ѝ възлиза на 65 хил. евро годишно и ще бъде на разположение на българските артисти за следващите години.


"Ето къде си" в "Млякото на мечтите": визуален артист и поетеса представят България на Венецианското биенале
"Ето къде си" в "Млякото на мечтите": визуален артист и поетеса представят България на Венецианското биенале

Представянето на победителя в конкурса обаче бе помрачено от недоволството на част от отпадналите участници. По време на пресконференцията един от тях - арх. Стефан Добрев, поиска думата, за да каже, че е "извънредно шокиран" от избора на журито и "темата няма общо нито с проекта, нито с архитектура и градоустройство. След което го нарече "недостойно" и "посмешище" и заяви, че журито не е било наясно в какво точно се състои биеналето.


На конкурса ще има един награден и други, които се чувстват ощетени. Това е нормална емоционална реакция на един пренебрегнат в журирането архитект, каза в отговор проф. д-р apx. Тодор Булев, който е и председател на 7-членното жури, избирало между 34 проекта. Булев определи избора на журито като труден, но подчерта, че проектът на арх. Тикварски и колектив е избран заради социалната значимост на темата, която разкрива локални проблеми и задава сложни въпроси, които въздействат емоционално и подтикват към дебат за бъдещето.


Венецианското биенале за архитектура ще се проведе от 20 май до 26 ноември 2023 г. във Венеция.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK