Служебната власт се справила със "замръзналото кралство" в Министерството на културата

Велислав Минеков

© Велко Ангелов

Велислав МинековШестмесечният трети мандат мина при огромно напрежение, не беше като първите два, "нашият път представляваше едно минно поле, за съжаление се чуваше повече звукът от мините, отколкото от това, което вършим". Това коментира служебният министър на културата Велислав Минеков, който отчете дейността на подопечното му ведомство. Той беше министър на културата и в двете служебни правителства през 2021 г.


Увери, че той и екипът му са успели да спасят музеите и музейните работници с допълнителни 5.5 млн. лв. "По отношение на музеите, музейното дело и галериите има още много работа и трябва да бъдат предвидени в новия бюджет, така че да не се стига до тази нищета, в която са оставени", отбеляза Минеков.


По думите му над 1700 творци са получили творчески стипендии за общо 7 млн. лв., а 38 млн. лв. от национален фонд "Култура" са стигнали до своите получатели.


Минеков обяви, че има странни назначения и смущаващ брой напуснали Народния театър
Минеков обяви, че има странни назначения и смущаващ брой напуснали Народния театър
В отговор на въпрос дали ще продължи да е министър и в следващото служебно правителство Минеков коментира, че е разколебан дали ще бъде отново министър, като до момента не е имал разговор с президента Румен Радев дали ще оглави отново ведомството.


От своя страна заместник-министърът на културата Петър Славов настоя, че Министерството на културата не е функционирало по нормален начин при предишното ръководство на ведомството (когато министър беше представителят на "Продължаваме промяната" Атанас Атанасов - бел. ред.), като по думите му служители на министерството били коментирали, че по времето на Атанасов то е било "като замръзналото кралство" и администрацията била в "застинало състояние".


Разкритикува предшествениците си за това, че археологическият сезон 2022 е бил пред провал, както и реставрацията на различни паметници на културата, като още в началото на мандата функционирането им е било отблокирано чрез отпускане на необходимите за целта средства.


Министър Минеков: В Народния театър е нещо средно между полиция и прокуратура
Министър Минеков: В Народния театър е нещо средно между полиция и прокуратура

Славов се похвали, че след встъпването в длъжност на новото ръководство то започнало да работи повече, включително и в събота и неделя и в предпразничните дни, за да свърши многото задачи, които не са били свършени по времето на Атанас Атанасов. "Поставени бяхме в трудна ситуация от предишното ръководство на Министерството на културата", коментира Славов.


"НДК като търговско дружество се стабилизира финансово, това е една изключителна новина. При сегашното ръководство на НДК рязко бяха намалени загубите, бяха увеличени приходите, и можем да кажем, че НДК чувствително стабилизира финансовото си състояние, което беше един от важните проблеми, с който служебните правителства се сблъскаха и през 2021 г.", отчете Славов още един успех на ръководството на министерството.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK