С послание за красотата в живота започва осмото издание на фестивала Master ot Art

С послание за красотата в живота започва осмото издание на фестивала Master ot Art

© MatsukoСътворението на красотата" - такова е посланието на зимното издание на фестивала за документално кино Master of Art. За осми път любителите на изкуството ще се срещнат с близо 50-те истории на творци, оставили безспорен отпечатък в областта на архитектурата, модата, изобразителното изкуство, музиката и танца, литературата, фотографията, театъра и киното.


Откриването на фестивала е на 10 февруари в 18.00 часа в кино "Люмиер" (София), където ще бъде представен филмът на италианския режисьор Марко Пианиджани "Ботичели, Флоренция и Медичите". Той ще се излъчва по по същото време в Пловдив - в Lucky Дом на киното, във Варна - във Фестивалния и конгресен център, и в Стара Загора - в Регионална библиотека "Захарий Княжески". Продукцията разказва за сътворението на красотата, но и за мрачната страна на творческия процес.


Документалният филм "Ботичели, Флоренция, Медичите" на режисьора Марко Пианиджани ще открие 8-ото издание на кинофестивала Master of Art

© Master of art

Документалният филм "Ботичели, Флоренция, Медичите" на режисьора Марко Пианиджани ще открие 8-ото издание на кинофестивала Master of Art
Именно темата за "красотата, която може да спаси света", е основният лайтмотив в тазгодишната селекция. "Като еталон за създаване на красота е времето на Ренесанса, в частност и Ботичели, и бидейки в месец февруари, който по климатични особености е един от най-грозните месеци, имаме още повече нужда от красота. Така че защо не да започнем с Ботичели, с раждането на Венера, с пролетта и да видим, че светът и животът могат да бъдат и красиви", казва артистичният директор и създател на фестивала Найо Тицин.


По думите му екипът на фестивала е трябвало да избира от над 300 заглавия, за да бъде направена текущата селекция. "Много е трудно от много добри филми да се избере най-доброто. Но трябва да балансираме между това, което искаме да покажем, и какво публиката би избрала да гледа", добавя той и подчертава, че задължително в програмата на фестивала се включват и български заглавия.


Акцентът сред тях е българският документален филм "Пеещи артисти" с продуцент Игор Марковски, който ще бъде излъчен на 10 февруари от 20.00 часа. Изборът на датата 10 февруари не е случаен - това е денят, в който голямата българска актриса Татяна Лолова щеше да навърши 89 години, а "Пеещи артисти" е последният творчески проект, в който тя участва. Прожекцията на 55-минутната документална лента на режисьора Васил Стефанов ще бъде като отдаване на почит към Лолова, подчертава Найо Тицин. Във филма участват още български изпълнители и актьори, сред които Орлин Горанов, Добрин Досев и Веселин Веселинов-Еко, Людмила Сланева и Герасим Георгиев-Геро, Симеон Владов и Гергана Стоянова, Мая Бежанска и Даниел Цочев, Койна Русева и Миро.В дните до 8 март, когато ще бъде закрит фестивалът, зрителите ще могат да гледат още германската продукция "Да танцуваш Пина" - филм, който съживява дръзката хореография на създателката на жанра "танцов театър" Пина Бауш "Пролетно тайнство", биографичните ленти за три от най-прочутите имена в киноизкуството - композиторът Енио Мориконе, актьорът Чарли Чаплин и режисьорът Алфред Хичкок. Почитателите на архитектурата ще могат да надникнат в творческия процес на Гауди, докато създава проекта за прочутата катедрала "Саграда Фамилия", а тези на модата ще се запознаят с биографията на модния дизайнер Джани Версаче."Сигурен съм, че различна публика ще намери за себе си най-подходящите заглавия и истории", смята артистичния директор Найо Тицин. Засега избраната селекция ще бъде презентирана само в киномрежата и не се знае все още дали филмите ще могат да бъдат достъпни онлайн, добавя той. "Онлайн излъчването не е панацея и трябва да имаме предвид, че за да съществуват киното и кината, трябва да можем да предлагаме прожекции в кина. (...) Това съпреживяване на киноизкуството в салона с още стотина души няма как да бъде заменено с обитовяването на консумация на кино вкъщи", подчертава той.


В София прожекциите ще се състоят в кино "Люмиер", Дом на киното, кино "Одеон", културен център G8, Евросинема и кино "Влайкова", в Пловдив - в Lucky Дом на киното, а във Варна - във Фестивалния и конгресен център. Пълната програма на фестивала може да бъде намерена тук.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK