Морфов: В България има тотална политическа амнезия за ГЕРБ и ДПС, те няма да ми простят

Александър Морфов

© Надежда Чипева

Александър МорфовОтдавна очаквам да бъда уволнен от лицето, което заема директорския пост - Васил Василев, поради явната нетърпимост между творческата и административната идея за управление на театъра", това заяви режисьорът Александър Морфов пред БНР.


Той коментира казуса в Народния театър с малко повече подробности от досегашните му отворени писма и редки отговори на въпроси. Преди десетина дни, Морфов говори пред "Дневник" по повод трудности със заместването на актриса и какви други пречки му създава директора и още тогава заяви, че усилията са да го накарат да си тръгне.


Пред БНР в понеделник (27 февруари) режисьорът отново коментира, че от театъра са направили всичко възможно да го махнат. Не му разрешават да започне репетиции за нови постановки, очаква и старите да паднат. Той обясни, че от няколко месеца не му се плащат авторски права за представленията и според него това би могъл да е претекст да ги спрат (такава беше и официалната причина по време на предишния директор Мариус Донкин представленията на Морфов да не се играят - бел.ред.). За едни от най-известните му постановки "Хъшове" и "Животът е прекрасен" в момента има по една дата в месеца въпреки големия интерес към тях.

"Структурите ГЕРБ и ДПС никога няма да ми простят моята позиция и това, което мисля и говоря за тях. Тези структури съсипаха България и продължават да я съсипват. Това е тотална политическа амнезия, нищо не се е случило, всичко се е забравило. Въпросът е да се забрави, да не се говори за това кой кой е. Няма морал, няма достойнство. Това е, което се случи в Народния театър - няма връзка с никакво творчество, с надежди, с бъдеще. Най-лошото е, че това се превърна в модел за съществуване на поколението", казва режисьорът.

Александър Морфов твърди, че преди Нова година на актьорите в театъра са били раздадени премии в размер между 8 000 и 18 000, с цел да бъдат по думите му "подкупени". И според него част от тези артисти са били на срещата с президента Румен Радев, на която изразиха подкрепа за директора Васил Василев.


"Искат да ме накарат да си тръгна": Морфов се сблъска и със съпротивата на директора на Народния театър
"Искат да ме накарат да си тръгна": Морфов се сблъска и със съпротивата на директора на Народния театър
Режисьорът заяви, че никога не е бъркал толкова много в преценката си за човек, както за настоящия директор на Народния театър. Изрази съжаление, че му е повярвал и "уговарял да се съгласи да стане директор". Морфов каза, че се е чувствал омерзен от управлението на Мариус Донкин, който го е оставил без доход, и не е вярвал, че може да стане по-лошо.


Конфликтът в Народния театър може да стигне до премахване на длъжността главен режисьор
Конфликтът в Народния театър може да стигне до премахване на длъжността главен режисьор


В неделя пред "24 часа" Морфов заяви, че нито е питан, нито е информиран за новата управленска структура, която директорът Васил Василев е внесъл в министерството на културата. В нея липсват длъжностите пиар и главен режисьор, които в момента се заемат съответно от Велислава Кръстева и Александър Морфов.


От Министерството на културата в понеделник потвърдиха, че при тях е постъпило предложение за нова управленска структура на Народния театър, но то е върнато за корекции, като не уточняват какви очакват да бъдат те. От министерството се позоваха на Закона за закрила и развитие на културата, според който културните институти определят самостоятелно своите задачи и структура съобразно предмета на дейността си.


Министерството на културата отказа да одобри структурните промени в Народния театър
Министерството на културата отказа да одобри структурните промени в Народния театър
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK