Актрисата Нина Димитрова получава "Златен кукерикон" за цялостно творчество

Театър "Кредо", на който Нина Димитрова е основател и артистичен директор, навърши 30 години.

© Театър 199

Театър "Кредо", на който Нина Димитрова е основател и артистичен директор, навърши 30 години.Актрисата Нина Димитрова получава "Златен кукерикон" за цялостно творчество от името на Георги Калоянчев. Поводът е, че Театър "Кредо", на който тя е основател и артистичен директор, навърши 30 години.


Това стана известно от обявените в Сатиричен театър "Алеко Константинов" номинации за "Златен кукерикон". "Родени сме във време, в което много лесно подминаваме важни неща. А този малък театър, тази идея, толкова години носеше след себе си сериозна емоционална следа. Ако дадем гласност на преден план да се слагат не нелицеприятните неща в нашата професия, а ето такива проекти, които се развиват във времето, те ще бъдат пример за хора, които искам да правят подобни неща. Затова с цялата ми обич и уважение към Нина се обръщаме към нея и с поклон към това, което е направено", каза директорът на театъра Калин Сърменов.


За постижения в хумора и сатирата са номинирани различни артисти в няколко категории. За "Млада надежда" претендентите са Ивана Керанова - за ролята на Мария в постановката "Лилиом Легенда за любовта" от Ференц Молнар (ДТ "Сава Огнянов", Русе), Илина Илиева - за ролята на Пък в постановката "Сън в лятна нощ" от Шекспир (ДТ "Гео Милев", Стара Загора) и Станислав Кондов - за ролята на Франсис в постановката "Клетка за пеперуди" от Жан Поаре (ДТ "Стоян Бъчваров", Варна).
За женска роля номинираните са Мария Сапунджиева - за ролята на Мери в постановката "Ревност" от Сам Бобрик (ДТ "Адриана Будевска" и ТК "Вива арте"), Мая Бежанска - за ролята на г-жа Мускат в "Лилиом Легенда за любовта", и Светлана Бонин - за ролята на Фифа в постановката "Срещи в сряда" от Валентин Красногоров (театър "Бонини").


За мъжка роля са номинирани Ненчо Илчев - за ролята на Мъжа в постановката "Догодина по същото време" от Бърнард Слейд (ДТ, Пловдив), Руслан Мъйнов - за ролите му в постановката "Градска легенда" от Алексей Клас (ДТ "А. Будевска", Бургас), и Христо Бонин - за ролята на Мъжа в постановката "Срещи в сряда".


За режисура номинациите отиват при Борислав Чакринов (за постановката "Ревност"), Елена Панайотова - за постановката "Сън в лятна нощ", и Ивайло Ненов - за "Лилиом Легенда за любовта".


За спектакъл предложенията за "Златен кукурикон" са за "Ревност", "Дебело прасе" от Нийл Лабют на Младежкия театър "Николай Бинев" и за "Суматоха" от Йордан Радичков на ДТ "Гео Милев", Стара Загора.


Наградите ще бъдат връчени на 7 април - датата, на която Сатиричен театър "Алеко Константинов" ще отпразнува 66 години от създаването. Мотото тази година е "Да живее народът". Калин Сърменов коментира сюжета така: "Действието" ще се развива пред парламента, ще има протестиращи. Ние сме единствената държава в света, в която в един ден имаше 11 протеста за различни неща. "Не на народа" ще бъде платформата, около която ще се съберат всички партийни формации и ще съставят стабилно правителство. Защото всъщност е най-приятно да го няма народа. Ако няма народ, няма да има никакъв проблем", съобщава БТА.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK