Йорданов срещу Василев, Василев срещу Донев: скандалът в Народния театър се пренася и в съда

Камен Донев

© Георги Кожухаров

Камен ДоневСкандалът в Народния театър "Иван Вазов" се пренася и в съда, това се разбра от публикация на сайта "Лекс". Актьорът Валери Йорданов съди директора Васил Василев за претърпени неимуществени вреди, тъй като здравето му се е влошило, след като конфликтът започна. Той претендира за обезщетение от 10 000 лв.


От друга страна, директорът на театъра съди актьора Камен Донев за нанесена обида. В интервю пред Би Ти Ви от 18 февруари Донев нарече Василев "мижитурка", "човечец" и го определи като "нечитав човек". Директорът също претендира за причинени неимуществени вреди да му бъде изплатено обезщетение в размер на 2500 лв.


Конфликт към безкрайност


Конфликтът в Народния театър продължава вече месеци. Той беше предизвикан от факта, че на изборите на 2 октомври 2022 г. тогавашният пиар на театъра Велислава Кръстева по традиция придружи почетния лидер на ДПС Ахмед Доган в избирателната секция. Това стана повод по-късно Александър Морфов, който беше главен режисьор, да надраска вратата на кабинета й с надписи "ДПС" и "Изчезвай".
Последваха заплахи, размяна на остри реплики, още протест с надписи, разделяне на актьори от трупата кого подкрепят, подписки и петиции, протести. Дълго време директорът на театъра не взимаше решение по казуса. На 28 февруари стана известно, че Велислава Кръстева напуска театъра по негова молба, а Александър Морфов е уволнен дисциплинарно.


Александър Морфов е уволнен от Народния театър, Велислава Кръстева напуска (обновена)
Александър Морфов е уволнен от Народния театър, Велислава Кръстева напуска (обновена)


Продължения в съда


Валери Йорданов защитава Александър Морфов още от началото на конфликта. На 28 ноември м.г. той е бил привикан от директора на театъра, който му напомнил, че е подписал длъжностна характеристика, според която не трябва да петни името на театъра. В първите дни на декември актьорът започна да събира подписи в защита на Морфов, след което здравословното му състояние се влоши. Той е диабетик от ранна детска възраст и постъпи в болница с диагноза "диабетна кетоацидоза с прием по спешност", вследствие на преживения стрес. Това наложи планираното представление на "Хъшове" да се отмени. Йорданов тогава каза, че от театъра му искат документ, който да доказва, че той е в болница. Този случай е поводът Йорданов да потърси правата си в съда.


Валери Йорданов

© Георги Кожухаров

Валери Йорданов


Актьорът Валери Йорданов е в болница, "Хъшове" пада (допълнена)
Актьорът Валери Йорданов е в болница, "Хъшове" пада (допълнена)

Той и Албена Колева бяха едни от първите, които се изказаха в защита на Александър Морфов. Впоследствие към тях се присъединиха други актьори, сред които и Камен Донев. В интервю пред Би Ти Ви от 18 февруари Донев нарече Василев "мижитурка", "човечец" и каза, че "не е читав човек".


"Според адвокатката на Василев той се е почувствал изключително обиден не само докато гледал предаването, а и след това. Думите на Донев не само са унизили честта и достойнството на Василев, но и са му причинили болки и страдания, сериозен емоционален дискомфорт, допълнителен стрес, напрежение и като цяло са причина за влошаване на здравословното му състояние. Той не могъл да спи, бил тревожен и притеснен, включително от факта, че много хора, в това число негови близки и колеги, са чули обидните думи, които са накърнили доброто му име и самочувствие", пише "Лекс".


Дни по-късно, на 5 март, отново в ефира на Би Ти Ви Камен Донев определи Васил Василев като "паднала от незнайно къде мушмула".


Васил Василев

© Юлия Лазарова

Васил Василев

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK