"Икар" за най-добро представление взе постановка на словенски режисьор

Йерней Лоренци

© Facebook/Народен театър

Йерней ЛоренциСловенският режисьор Йерней Лоренци спечели "Икар" в категорията за режисура, а неговият спектакъл "Орфей", който се играе на сцената на Народния театър, беше обявен за най-добро представление. Спектакълът спечели и наградата на публиката за най-любимо представление. Режисьорът не присъства на церемонията, за да получи статуетките, но беше изпратил благодарствено писмо.


Наградите бяха раздадени тази вечер за 49-и път на церемония в Народния театър, чието има напоследък бе най-често споменавано заради напрежението там.


Наградата за водеща мъжка роля също отиде в Народния театър. Победител в категорията стана Владимир Пенев за ролята на поп Кръстьо във "Великденско вино" с режисьор Явор Гърдев. Статуетката му беше връчена от Мария Бакалова, която призова хората да са смели и да не се отказват от мечтите си.
Владимир Пенев в ролята на поп Кръстьо във "Великденски вино".

© Facebook/Народен театър

Владимир Пенев в ролята на поп Кръстьо във "Великденски вино".


Светлана Янчева победи в категорията за водеща женска роля за Уини в "О, щастливи дни" от Самюел Бекет. Тя също не присъства на церемонията и режисьорът Маргарита Младенова прие наградата от нейно име. Спектакълът, който се играе в Театрална работилница "Сфумато", беше отличен и в категорията за сценография в лицето на Никола Тороманов.


Наградата за поддържаща мъжка роля беше присъдена на Светослав Добрев за ролята му на Санчо Паса в спектакъла "Дон Кихот", който се играе в Младежки театър "Николай Бинев". Той прие статуетката с думите, че всеки има нужда от своя Дон Кихот и за него това е Младежкият театър. Спектакълът спечели още една награда - Милен Апостолов взе приза за авторска музика.


При жените наградата за поддържаща роля отиде при Маргита Гошева за ролята на кабаретната актриса Ана в "Солунските съзаклятници" с режисьор Стайко Мурджев. В речта си тя пожела устойчиви криле на всички, каквито са крилете на икара.


Светлана Янчева в спектакъла "О, щастливи дни".

© Facebook/Сфумато

Светлана Янчева в спектакъла "О, щастливи дни".


Още един спектакъл на чуждестранен режисьор в Народния театър беше награден. Това е "Нора" с режисьор Тимофей Кулябин, който спечели "Икар" в категорията за майсторско техническо осъществяване.


Кристина Беломорска спечели в категорията за дебют за режисурата на "Морфин" по Михаил Булгаков. На Яна Борисова беше присъден призът за драматургичен текст за "Място, наречено другаде", а за най-добър съвременен танц и пърформанс беше обявен "Нонумент-2" на Стефан А. Щерев, LIGNA-ОЛЕ ФАРМ, Торстен Микаелсен и Михаел Хюнерс.


Най-добър куклен спектакъл стана "Неведимият Тонино" на Държавен куклен театър - Пловдив. Статуетката връчиха актьорите Александър Алексиев и Яна Титова, които се появиха на сцената с тениски с надпис "Морфов". Те се обърнаха и към президента Румен Радев, въпреки че той не присъстваше в залата с думите, че България е парламентарна република, а Александър Алексиев каза: "Слава на Украйна и да живее България".


Александър Алексиев и Яна Титова излязоха с тениски "Морфов" на наградите "Икар"
Александър Алексиев и Яна Титова излязоха с тениски "Морфов" на наградите "Икар"

Наградата "Икар" за изключителен принос към българския театър отиде при Антон Радичев, а Мария Стефанова беше отличена за чест и достойнство. Радичев играе на сцената вече близо 50 години, а Мария Стефанова е най-възрастната играеща актриса в момента у нас.


На сцената излезе и министърът на културата Найден Тодоров, който връчи две награди от името на министерството - за куклен и драматичен театър. Първата награда отиде при кукления театър във Варна, а втората - при Драматичен театър "Н. О. Масалитинов" в Пловдив. Министърът се пошегува, че призът за драма изненадващо не е присъден на Народния театър.


Наградите "Икар" бяха връчени в Деня на театъра - 27 март. Церемонията се състоя в Народен театър "Иван Вазов". Водещ беше актьорът Филип Аврамов, а за музиката се погрижиха от групата "Цинга манга фънк".

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK