Марина Василева: Национален фонд "Култура" се компрометира, но всъщност помогна на много артисти

Марина Василева

© Министерство на културата

Марина Василева"Национален фонд "Култура" се компрометира, но всъщност помогна на много артисти", така заместник-министъра на културата Марина Василева коментира пред Би Ти Ви казуса с фонда от последните дни.


Министерството се самосезира и започна проверки, след като стана известно, че фондът е финансирал културно-социалното предприятие The Steps, което организира събитие, насочено към ЛГБТИ общността. Мероприятието представлява хазартна игра (бинго), а водещи са три драг кралици. От плаката става ясно, че събитието е финансирано от Национален фонд "Култура".


Национален фонд "Култура" отново попадна под прицела на министерството
Национален фонд "Култура" отново попадна под прицела на министерството


Марина Василева обясни, че The Steps е получило финансиране по линия на извънредни програми за постоковид възстановяване. Според нея проблемът е в предишното правителство, тъй като "добронамереният екип на министър Атанас Атанасов е отворил фунията, без ясни критерии какво е културна организация". Тъй като културният сектор е системно недофинансиран, по думите на Василева, екипът на Атанасов е решил да отпусне пари на всички, за да им угоди, което тя определи като голяма грешка.
Според заместник-министъра проблемът не е в типа събитие, а в това, че организацията не отговаря на условията за финансиране. Василева вижда проблем в това, че организацията се самофинансира, тъй като в пространството, където се провеждат събитията, се плаща вход и има бар. Освен това създаването на сцената вече е било обезпечено от фондацията "Америка за България".


"Затъване в блатото": искане на оставки и дела срещу националния фонд "Култура"
"Затъване в блатото": искане на оставки и дела срещу националния фонд "Култура"

Василева каза, че никой от членовете на Национален фонд "Култура" не е оценявал проекта. Имало е независими оценители с цел по-голяма експертиза и повече гледни точки. Тя обвини един от предшествениците си - Юрий Вълковски, който е отговарял за фонда, че е отправил отворена покана към всеки, който смята, че има нужните качества да стане оценител. По думите на Василева, така се е стигнало до момент, в който фотограф е оценявал проект за класическа музика.


Заместник-министърът каза, че според нея една от мисиите на културата е да бъде носител на социални послания. Тя няколко пъти обясни, че проблемът не е в типа шоу, а в начина, по който организацията е спечелила финансирането.


В момента се изчакват резултатите от назначената проверка. Василева видя в случая повод да се преразгледа регистъра на културните организации и да се прецизира кой има право да получава публични финанси.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK