Джералдин Чаплин за уроците от баща си: Когато излезеш на сцената - ти си най-великата

Джералдин Чаплин е най-голямата дъщеря на Чарли Чаплин и Уна О'Нийл, внучка е на Нобеловия лауреат Юджийн О'Нийл.

© Facebook/Géraldine Chaplin

Джералдин Чаплин е най-голямата дъщеря на Чарли Чаплин и Уна О'Нийл, внучка е на Нобеловия лауреат Юджийн О'Нийл.Бъди красива и танцувай! Бъди звезда и сияй, Джералдин!" Това е част от емблематичното писмо, което Чарли Чаплин пише на дъщеря си Джералдин през 1965 г., когато тя се опитва да проправи своя професионален път в Париж.


Днес тя е вече на 78 години и продължава с усмивка да танцува живота. Зад гърба си има множество участия във филми, сред които "Ана и вълците" на Карлос Саура, "Невинни години" на Мартин Скорсезе, "Говори с нея" на Педро Алмодовар и "Босият император" на Джесика Удуърт. Последният филм, в който участва, е "Лука", отново на Джесика Удуърт. За да го представи, пристигна в София като специален гост на "София филм фест".


Пътят през балета и цирка до киното


Джералдин Чаплин е най-голямата дъщеря (една от 11-те деца) на Чарли Чаплин и Уна О'Нийл, внучка на Нобеловия лауреат Юджийн О'Нийл. Преди да се насочи към актьорската професия, Джералдин Чаплин се занимава с балет. Въпреки, че не постига успех, това много й помага в киното, защото там в крайна сметка трябва да стигнеш до мястото, където е отбелязано, както е и в балета.

"Веднъж, докато все още се занимавах с балет и се оплаквах, че нещата не ми се получават, че съм дебела, каквато си бях по това време, баща ми каза следното: когато излезеш на сцената, ако ти не си вярваш, че си Марго Фонтейн, която беше най-известната балерина по това време, няма как да убедиш когото и да било. Когато излезеш на сцената, ти трябва да си вярваш, че си най-великата, че си абсолютно вълшебна и тогава може и някой друг да ти повярва", спомни си актрисата пред журналисти в България.

Разказа, че в ежедневието Чарли Чаплин е бил "много строг викториански баща", но никога не е давал наставления и съвети, а се е опитвал да бъде пример чрез поведението си. Всичко, което тя е научила от него, е било гледайки го какво прави.


Чарли Чаплин умееше да бъде забавен, да бъде смешен, когато има публика. Може би затова си беше направил толкова много деца - за да има публика.
Освен че се занимава с балет, прави опит да работи и в цирк, но без успех. Когато решава, че след като носи фамилията Чаплин - би могла да се възползва от това и да стане актриса. На следващия ден вече си има агент, който й казва, че трябва да направи филм с най-голямата звезда в момента. Тогава това е Жан-Пол Белмондо и първият филм на Джералдин Чаплин е именно с него - Crime on a Summer Morning от 1965 г.


Заедно с Жан-Пол Белмондо във филма Crime on a Summer Morning от 1965 г.

© Facebook/Géraldine Chaplin

Заедно с Жан-Пол Белмондо във филма Crime on a Summer Morning от 1965 г.


Различните лица на киното


Няколко години по-късно се снима и с една от звездите на френското кино - Луи дьо Фюнес. Разказва, че по това време във Франция не го възприемат много добре и й казват, че щом снима с него, значи се е продала. Тя обаче не мисли така и през 1971 г. се появява във филма "Кацнал на едно дърво": "Беше много забавно да се работи с Луи дьо Фюнес. На кастинга той само ми каза да се усмихна. Аз го направих и той каза: добре, взимам те. Само си показах зъбите и това беше всичко".


Джералдин Чаплин и Фолкер Шльондорф са сред гостите на "София филм фест"
Джералдин Чаплин и Фолкер Шльондорф са сред гостите на "София филм фест"


Джералдин Чаплин се снима във филми на различни режисьори, сред които Дейвид Лийн, Мартин Скорсезе, Робърт Олтмън, Педро Алмодовар и Карлос Саура, за когото се и омъжва през 1967 г. Споделя, че работата с всеки един от тях е различна. Дейвид Лийн се изолира от актьорите, за да не му повлияят на първоначалната идея. Робърт Олтмън пък оставя актьорите смело да импровизират и не казва "стоп", докато лентата не свърши.


Работата с режисьор е малко като любовта - или се влюбваш, или не се влюбваш. Ако се влюбиш, просто се подчиняваш.Първият филм, който снима с Джесика Удуърт, е "Босият император" от 2019 г. Продукцията е продължение на "Белгийският крал" от 2016 г. В "Босият император" Джералдин Чаплин играе едновременно лош и добър персонаж.


Вторият филм, който снима с Удуърт, е "Лука". Той беше в програмата на "София филм фест" и актрисата дойде лично, за да го представи. В него тя вече играе изцяло негативен персонаж и влиза в ролята на диктатор: "Предпочитам да играя лошите персонажи, защото те са ми по-интересни. Интересно е да разбереш какво движи злите хора".


Филмът е сниман в Сицилия около изоставени съоръжения, построени най-вероятно от мафията. В него има и българско участие. Сабина Христова е сценограф, а Ека Бичинашвили е художник по костюмите. Финансирането е осигурено от Националния филмов център, а копродуценти са Мира Сталева от "Арт фест" и Стефан Капитанов - създател на "София филм фест".


"София филм фест" обяви победителите в 27-ото си издание
"София филм фест" обяви победителите в 27-ото си издание


По време на фестивала Джералдин Чаплин получи "Наградата на София" на Столична община за цялостен принос в киноизкуството.

"Наградите ме радват много и мразя времето, което минава. Наградите ги обичам, защото всяка една е различна. Отминаването на времето го мразя, защото ме доближава до смъртта. С отминаването на времето вече ми се струва, че виждам смъртта зад всеки ъгъл".

Джералдин Чаплин получи "Наградата на София" на Столичната община за цялостен принос в световното киноизкуство по време на 27-ото издание на "София филм фест".

© София филм фест

Джералдин Чаплин получи "Наградата на София" на Столичната община за цялостен принос в световното киноизкуство по време на 27-ото издание на "София филм фест".


Чарли Чаплин - една приятна сянка, която те обгръща


Сянката на нейния баща я обгръща през целия й живот, но това я радва, вместо да й пречи.


Много е хубаво да си дъщеря на Чарли Чаплин. Представете си, че можех да съм дъщеря на Хитлер например. Това е една приятна сянка, която те обгръща. Освен това, ако си дъщеря на Чаплин, със сигурност ще ти дадат по-хубава маса в ресторанта.В момента живее в Санта Моника, Калифорния заедно с втория си съпруг - оператора от чилийски произход Патрисио Кастиля. Нейното гостуване в София приключи с разговор с публиката в кино "Люмиер", а финалът му мина под знака на войната в Украйна и посланието да се обичаме.

"Не знам кой е по-добър - Путин или Зеленски. Със сигурност Зеленски е по-добър танцьор. Мисля, че по-скоро би трябвало да се обичаме и може би да се мразим, но със сигурност не да се убиваме".


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK