Уволненият от Народния театър Александър Морфов получи "Аскеер" за режисура

Уволненият от Народен театър "Иван Вазов" Александър Морфов получи "Аскеер" за режисурата на "Антигона", а самият спектакъл взе награда и за най-добро представление.

© Георги Кожухаров

Уволненият от Народен театър "Иван Вазов" Александър Морфов получи "Аскеер" за режисурата на "Антигона", а самият спектакъл взе награда и за най-добро представление.Уволненият от Народен театър "Иван Вазов" Александър Морфов получи "Аскеер" за режисурата на "Антигона", а самият спектакъл взе награда и за най-добро представление. При получаването на статуетката той каза, че тази награда ще го "ободри в тези трудни за него дни". Благодари на актьорите, които участват в спектакъла "Антигона", както и на Рени Врангова, Албена Колева и Валери Йорданов, които продължават да го подкрепят след уволнението му.


"Между другото това е моят пети "Аскеер", останалите четири са в Народния театър. Там някъде се спотайва онази партийна, номенклатурна, нищожна личност, която е директор на театъра в момента. Но да не го превръщаме в политически разговор", каза още Морфов.


По традиция наградите "Аскеер" бяха връчени на 24 май в Театър "Българска армия". Това са най-старите отличия за театър в България и се дават "от артисти за артисти". Церемонията тази година премина под знака на 200-годишнината от рождението на Найден Геров.
Също две статуетки получи и представлението "Арт" в Младежки театър "Николай Бинев" - Владислав Стоименов за изгряваща звезда и Кирил Недков за поддържаща роля. Призът за цялостен принос към театралното изкуство за първи път беше връчен на сценограф. Наградата отиде при проф. Слави Кокалов, който благодари на всички свои учители. Почетният "Аскеер" тази година получи актрисата Елена Райнова.


Ето кои са всички победители:


Изгряваща звезда

 • Владислав Стоименов за режисурата на "Арт", Младежки театър "Николай Бинев"

Най-добро представление:
 • "Антигона", Драматично-куклен театър "Иван Радоев" - Плевен

Режисура:
 • Александър Морфов за "Антигона", Драматично-куклен театър "Иван Радоев" - Плевен

Моноспектакъл:
 • "Неведение" с участието на Албена Ставрева, Народен театър "Иван Вазов"
Албена Ставрева, актриса: Смешното върви ръка за ръка с тъжното
Албена Ставрева, актриса: Смешното върви ръка за ръка с тъжното


Водеща мъжка роля:

 • Владимир Пенев за ролята му на Поп Кръстьо във "Великденско вино", Народен театър "Иван Вазов"

Водеща женска роля:
 • Светлана Янчева за ролята на Уини в "О, щастливи дни", Театрална работилница "Сфумато"

Поддържаща мъжка роля:
 • Кирил Недков за ролята му на Иван в "Арт", Младежки театър "Николай Бинев"

Поддържаща женска роля:
 • Мария Каварджикова за ролята на Магдалена в "Частици жена", Народен театър "Иван Вазов"

Сценография:
 • Мариета Голомехова за "Дон Кихот", Младежки театър "Николай Бинев" и "Старецът и морето", Драматичен театър "Николай О. Масалитинов" - Пловдив

Костюмография:
 • Никол Трендафилова за "Леонс и Лена", Yalta Art Room

Театрална музика:
 • Милен Кукошаров за "Три сестри", Театър "Възраждане"

Съвременна българска драматургия:
 • Яна Борисова за "Място, наречено другаде"

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK