Руският патриарх разжалва свещеник, възразил срещу разнасянето на древна икона

Патриарх Кирил при посещението му в България през 2018 г.

© Анелия Николова

Патриарх Кирил при посещението му в България през 2018 г.Руският патрпиарх Кирил разжалва високопоставен свещенослужител, оспорил плана древна руска икона да бъде пренесена от музей в църква, съобщи "Комерсантъ".


Става дума за картината "Света Троица" на иконописеца Андрей Рубльов, която е създадена около 1420 г. и съхранявана от 1929 г. в Третяковската галерия в Москва при специален режим. Наскоро обаче Кирил, подкрепен от президента Владимир Путин, задвижи план, според който иконата трябва да бъде върната на Руската православна църква. Намерението е за празника Петдесетница на 28 май тя да бъде поставена в най-големия московски храм Христос Спасител, а впоследствие да бъде пренесена в манастир.


Чехия санкционира руския патриарх Кирил
Чехия санкционира руския патриарх КирилСрещу това намерение възразиха изкуствоведи и реставратори, предупреждавайки, че това излага на опасност от разрушаване движим паметник на руската култура. Те се позоваха на предишно временно преместване на иконата извън галерията, в резултат на което за няколко месеца тя е била съществено повредена. Въпреки това от Кремъл потвърдиха, че планът за преместването е съгласуван.


Сега се съобщава, че е освободен от всички длъжности и с наложена забрана да служи протоиерей Леонид Калинин, който е председател на експертния съвет по църковно изкуство и настоятел на московски храм. Причината е, че е пречил на преместването. Самият свещеник смята, че е станала грешка.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK