"За народа суверенитетът е да има ядене и пиене"

Салонът на кино "Одеон" се оказа тесен за желаещите да влязат на премиерата на "16-та република. Предателството на БКП" и беше пусната втора безплатна прожекция, за която се изви огромна опашка.

© Дневник

Салонът на кино "Одеон" се оказа тесен за желаещите да влязат на премиерата на "16-та република. Предателството на БКП" и беше пусната втора безплатна прожекция, за която се изви огромна опашка.При огромен интерес и с две прожекции една след друга, вместо планираната една, мина премиерата на документалния филм "16-та република. Предателството на БКП" на режисьора Димитър Коцев - Шошо и сценаристите Христо Христов и проф. Евелина Келбечева, продуциран от проф. Людмил Христов от НБУ и и фондация "Истина и памет".


Столичното кино "Одеон" се оказа тясно за желаещите да видят документалния разказ за двата опита на тоталитарната власт на БКП - през 1963 и през 1973 г., да се присъедини страната към Съветския съюз, състоящ се от 15 съветски републики. Опитите на Тодор Живков да присламчи българската държава към руската комунистическа империя са гласувани единодушно и двата пъти от Пленума на БКП и пазени в пълна тайна от обществото. Авторитарният лидер се е страхувал от реакцията на обществото, включително и в собствената си партия.


Документите обаче са запазени и разсекретени след падането на режима през 1989 г. Те обаче така и не станаха тема в обществото, въпреки че Христо Христов ги описа в журналистическите си разследвания и в книгите си. Никой не е наказан, а и самите комунистически дейци са се крили зад колективни решения, за да се предпазят от наказателна отговорност в бъдеще.


Експериментите с цените - да се проваляш на инат
Експериментите с цените - да се проваляш на инат
"За народа суверенитетът е да има ядене и пиене"

© Дневник


Финалът на филма е бил променен заради нападението на режима на Путин над Украйна, разказаха авторите. Лентата завършва с въпроса каква щеше да е сега съдбата на България, ако желанията на Живков и БКП преди половин век и повече се бяха сбъднали.


Погубената България
С код 10Dnevnik получавате поне 10% отстъпка
Купете

По време на прожекцията публиката реагираше бурно на кадрите, в които Живков се целуваше с Брежнев, когато лидерът на БКП беше цитиран, че "за народа суверенитетът е да има ядене и пиене", когато се описваше позицията на историци от БСП, които са отричали документираните факти.


След първата прожекция екипът на филма излезе пред публиката и беше сърдечно аплодиран. Сценаристът Христо Христов посочи, че мотивите на Живков да влее България в СССР са били икономически - заради фалиралата комунистическа държава вследствие на некадърното управление на комунистите след 9 септември 1944 г. и продадения златен резерв на БНБ на СССР.


Историците, участвали във филма - проф. Даниел Вачков - директор на Института за исторически изследвания при БАН, и доц. Живко Лефтеров от НБУ - обърнаха внимание и на факта, че Живков е бил под влияние на идеологията на СССР за изграждането на развито социалистическо общество, която е предвиждала появата на новия "съветски човек" и размиване на нациите.


"16-та република. Предателството на БКП" ще може да се гледа в "Одеон" от 9 до 22 юни, а след това евентуално и в Дома на киното. Режисьорът се надява, че ще го излъчи и обществената телевизия БНТ.


Екипът на филма благодари на публиката.

© Дневник

Екипът на филма благодари на публиката.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK