"Ахинора" на Иван Милев, която вдъхнови създаването на музей, посветен на една картина

"Ахинора" от 1925 г.

© Художествена галерия - Казанлък

"Ахинора" от 1925 г.Ахинора" - една от най-загадъчните картини на Иван Милев стана повод в България да бъде създаден първият по рода си музей, посветен на една творба. Той отвори врати на 24 май в Казанлък - родното място на художника.


Ана Орозова, Екатерина Наумова или имагинерна личност: коя е "Ахинора"


През 1922 г. Иван Милев рисува картина на име "Ахинора". Три години по-късно рисува друга картина, която кръщава със същото име, но тя е съвършено различна от първата. Именно вторият вариант вдъхновява директора на Художествената галерия в Казанлък д-р Пламен Петров да създаде музей, който да се превърне в дом на тази картина.


Изследователите все още спорят коя е жената, изобразена на платното от 1925 г. Една от хипотезите е, че дамата от картината е Анна Орозова - съпруга на известен по това време търговец на розово масло. Други откриват прилика със съпругата на художника Екатерина Наумова, на истината е, че и до днес няма еднозначен отговор на въпроса коя е жената от платното. Според д-р Петров може би именно тази неизвестност провокира интереса към портрета, защото не може да се определи дали това е конкретна личност или е представа на автора за съпругата на Хан Аспарух, откъдето идва и името.


"Ахинора" от 1922 г.

© Уикипедия

"Ахинора" от 1922 г.
Иван Милев подарява "Ахинора" на Художествената галерия в Казанлък през 1926 г., но първото известно показване на картината в изложба е чак от 1967 г. Дълги години творбата не е била забелязвана: "Тя е дарена от художника на галерията в Казанлък и е оставена в една папка, била е без рамка, а в реставрационните и документи не е посочено кой и къде е работил по нея", казва д-р Пламен Петров.


Именно неглижирането на картината нанася някои сериозни повреди: "Факт е, че има механични повреди, които са неотстраними, има ретуши, както и пробиване на хартията. Нещо, което е нанесено невъзвратимо като намеса върху творбата е това, че тя е каширана върху фазер, който вече не е отстраним", допълва директорът на Художествената галерия в Казанлък.


Но въпреки това "Ахинора" е почистена и е в добро състояние, а щетите й са видими само за специалисти. В момента картината се съхранява в новия музей при специални условия и всеки желаещ може да я види.


Къщата на Емануил и Нина Станчеви - новият дом на "Ахинора"


Мястото, където е изложена "Ахинора", съвсем не е случайно. Музеят се помещава в сграда, която някога е била дом на близките до художника Емануил и Нина Станчеви. Той е бил търговец, а тя - медицинска сестра. Семейството осигурява лекарства на Иван Милев, които да укрепят разклатеното му по това време здраве. До края на живота си художникът остава много привързан към тях и в знак на благодарност им подарява картина от първата си реализирана самостоятелна изложба.


През 70-те години семейството е принудено да напусне дома си, където се настанява част от общинската администрация на града. През 2021 г. се ражда идеята къщата да бъде ремонтирана и превърната в музейно пространство, което да приюти конкретно "Ахинора" на Иван Милев. През 2023 г. музеят вече е факт.


"Възползваме се от явлението "Ахинора", защото това действително е творба, която освен, че ни позволява страшно много разкази за това кой изобщо е нарисуван на тази картина, ни позволява и разкази за нейната реставрация, за нейното опазване и изобщо за контекстуализирането ѝ. Не е лесно да се направи музей с една творба, но пък в случая говорим за творба, която има европейско измерение", казва директорът на музея.


Домът на Емануил и Нина Станчеви, който се превърна в музей.

© Община Казанлък

Домът на Емануил и Нина Станчеви, който се превърна в музей.


В сградата на музея са обособени две големи зали. В едната специално място заема "Ахинора", която ще бъде изложена постоянно там. Другата зала е за временни експозиции, които ще бъдат тематично свързани с Иван Милев. В момента може да се разгледа изложбата "Оцелелите" - частна колекция от няколко картини, в по-голямата си част непознати. Сред тях е известният портрет на съпругата на Иван Милев - Анна Каменова от 1924 г.


Пространството предлага на посетителите и богат разказ за живота на Иван Милев, който си отива от този свят, ненавършил 30 години. А в залата, където е изложена "Ахинора", посетителите ще могат да чуят и разказа "Сказание за Ахинора" на Николай Райнов в изпълнение на актрисата Снежина Петрова.


Иван Милев (в търсене на всесветското и родното)
Иван Милев (в търсене на всесветското и родното)

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK