Концерти, изложби и състезания с драконови лодки в програмата на китайския културен сезон в България

"Лято с китайска култура в България" ще се проведе от юни и до началото на август на различни локации в страната

© Pinterest

"Лято с китайска култура в България" ще се проведе от юни и до началото на август на различни локации в странатаСалони за чаени церемонии, Фестивал на драконовите лодки, форуми за музейно сътрудничество, филмова седмица и представяне на съвременни китайски танци. Това са само част от акцентите в програмата на първия китайски културен сезон у нас, организиран от Посолството на Китайската народна република и Китайския културен център. "Лято с китайска култура в България" ще се проведе от юни и до началото на август на различни локации в страната.


На специална пресконференция посланикът на Китай в България Дун Сяодзюн каза, че тази инициатива има за цел да задълбочи културния обмен, да укрепи приятелството и взаимното доверие между народите.


Чаят е една от визитките на Китай и затова ще бъде сред акцентите в програмата на културния сезон. Между 21 и 23 юни ще се проведат редица събития под мотото "Чай за хармония - културен салон". Те включват прожекция на филма "Съчуан - домът на небесното съкровище" на Симеон Идакиев, както и среща между български и китайски фирми за производство на чай.
В рамките на културния сезон край езерото Панчарево ще се проведе и мащабен Фестивал на драконовите лодки, който е много популярен в Китай. Фестивалът там се отбелязва на 5-ия ден от 5-ия месец от традиционния китайски календар. Според най-известната история в Китай фестивалът отбелязва смъртта на поета Цю Юен (ок. 340-278 пр.н.е.) от древната страна Чу, който се самоубива, като се хвърля в река Милуо. Според легендата местните жители обикаляли реката с лодките си в опит да го спасят или поне да намерят тялото му.


Фестивалът е много важен за китайската култура, а на 25 и 26 юни ще се проведе и в България на езерото Панчарево. По време на фестивала ще има базар, където ще се предлагат много традиционни китайски ястия.


В рамките на китайския културен сезон край езерото Панчарево ще се проведе и мащабен Фестивал на драконовите лодки

© Pinterest

В рамките на китайския културен сезон край езерото Панчарево ще се проведе и мащабен Фестивал на драконовите лодки


По време на китайски културен сезон у нас ще има и концерти и танцови събития. На 21 юни в "Топлоцентрала" ще се състои концертът на китайската група Ling Remix, а на 31 юли и 5 август в "Дерида денс център" в София ще гостуват китайски танцьори и хореографи със своите спектакли. На 22 и 23 юли в Китайския културен център ще има и уроци по китайски класически танци и уъркшоп за работа с музикалния инструмент пипа.


В рамките на китайския културен сезон ще се проведе и Международният фолклорен фестивал "Витоша", в който ще вземе участие Фолклорният танцов ансамбъл към Пекинската танцова академия. Ансамбълът ще покаже програмата си в различни градове на страната като София, Велико Търново, Мездра, Челопеч, Силистра и др.


Перник също е включен в програмата на първия китайски културен сезон у нас. На 26 юни там ще бъдат представени танц на китайски дракони, ще бъдат изложени и много предмети от китайското културно наследство.


По време на фестивала ще има изложба и филмова седмица. Изложбата "Покана за вълшебство - изкуството на чаените чаши" ще бъде открита на 20 юни в Китайския културен център. Седмицата на китайското кино ще представи пет филма, които ще могат да се гледат в София, Пловдив и Варна между 7 и 13 юли.


Програмата на събитието, както и актуална информация за него може да следите тук.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK