Международният фестивал "Родопи филм фест" кани на документално кино под звездите

Програмата на фестивала включва над 50 заглавия

© Организатори

Програмата на фестивала включва над 50 заглавияНад 50 заглавия с многообразни теми включва програмата на международния документален "Родопи филм фест", който ще се проведе между 6 и 9 юли в Смолян. Фестивалът ще се проведе на две локации - в кино "Арена Смолян" и под откритото небе на амфитеатъра пред Регионална библиотека "Николай Вранчев". Входът за всички прожекции е свободен.


Официалното откриване на фестивала е на 6 юли от 19.00 ч. в амфитеатъра пред Регионална библиотека "Николай Вранчев", където ще бъде представена премиерата на "Любов, дойчмарки и смърт" - филм на германския режисьор Джем Кая. След прожекцията всички зрители са поканени на концерт на основателката на група Rosenquarzexpress Илияна Бешкова.


Основен фокус на изданието е екологията и опазването на биоразнообразието. Сред темите на филмите са правата на жените и мъжете, животните и опазването на природата, любовта и войната, обичаите, бракониерството, законите, професиите и изкуството. Мотото на изданието е "На лов за боклук", вдъхновено от филма на режисьорa Филип Фенвик, чието заглавие е част от конкурсната програма на фестивала.
Кадър от филма Triple F

© Организатори

Кадър от филма Triple F


Денят на 7 юли е изцяло посветен на екологична тема, в която зрителите могат да очакват поредица истории като "Илюзия за изобилието" на режисьорите Ерика Гонзалес Рамирес и Матийо Литаер. Филмът е разказ за глобалната надпревара в борбата за защита на природата и насрещния корпоративен и правителствен тормоз. Triple F на режисьора Симона Теохарова е друг зелен документален филм, отразяващ разнообразието на активизма. Част от селекцията е и бразилският "8 Милиарда: всички сме отговорни" на режисьорското трио Андреа Флорес Урушима, Сезар Шунди Ивамизу и Нелсън Као. В програмата присъстват и важни заглавия като "Мил поздрав от антропоцена" на Лукас Акерман, "Самотни дъбове" на Фабиана Фрагале, Килиан Кулендал, Йенс Мюлхоф, "Течения към Севера" на Стефен Кронес.


Документалните разкази ще представят и няколко истории, посветени на животинското царство - "Викът на Какадуто" на режисьорите Тим Браун и Майкъл Портуей; "Изгубеният дракон" на Алекс Споерндли и Тобиас Шрайнер; "Тяло към рога" на Венсан Бенедети-Икарт и Иполит Буркхарт-Улен; "Без" на Лука Папич и "Догументъри" на Илина Перянова. Документалистиката "Черните мамби" на Лена Карбе ще разкаже за света на първите жени рейнджърки в Африка, чиято нелека мисия е да опазват Голямата петорка от животни.


Кадър от филма "Мил поздрав от антропоцена"

© Организатори

Кадър от филма "Мил поздрав от антропоцена"


На 8 юли всички зрители и гости на града са поканени да се включат в реализирането на зелената инициатива на фестивала за почистване на отпадъците в района на новия център на община Смолян. Тогава ще бъдат излъчени филми като "За скептиците" на британския режисьор Доун Уестлейк, "Последният лодкар" на финландското дуо Тони Кристиан Тиканен и Виле Асикайнен, "Как да спасиш мъртъв приятел" на Маруся Сирочковска и др.


Сред акцентите в програмата на 9 юли са "Невинност" на израелския режисьор Гай Давиди, китайският "Стари нрави" и "Дъщерята на художника" на дуото Маргарита Линтон, Янив Линтон. На 9 юли след награждаването на филмите ще се състои и концерт на открито. Атрактивната етно пънк рок формация ZhilMore Sextet ще свири в амфитеатралното пространство в културния комплекс на Смолян.


Във фокуса на фестивала ще бъдат страните Германия, Гърция и Турция, като ще бъдат представени и най-добрите премиерни документални филми, между които "Моето име е щастие" на Айше Топрак и Ник Рийд. "Кралицата на порното" на Валери Контакос и именно с тази прожекция фестивалът ще бъде закрит. Специална изненада за публиката в Смолян ще бъде срещата с екипа на филма.


Кадър от филма "Дъщерята на художника"

© Организатори

Кадър от филма "Дъщерята на художника"


От България ще бъдат представени филми като "Една провинциална болница" на Илиян Метев, Иван Чертов и Златинa Тенева, "Нямаш място в нашия град" на режисьора Николай Стефанов, "Моят Чичо Любен" на Никола Бошнаков и Георги Стоев-Джеки и др. Ще има и срещи с екипите на филмите.


"Една провинциална болница": да усетиш какво е да спасиш човешки живот
"Една провинциална болница": да усетиш какво е да спасиш човешки живот

Международно жури ще определи наградите в конкурсните категории от състезателната селекция късометражни, среднометражни и пълнометражни документални филми. Членове на журито в международния пълнометражен конкурс са Мира Сталева - част от екипа на "София филм фест" и член на Европейската филмова академия, Луц Пенерт - писател и режисьор от Германия, както и Сибел Текин - активист и документален режисьор от Турция.


Късометражният и среднометражен конкурс ще бъде журиран от Петя Накова - документален режисьор и писател, Янис Колозис - режисьор от Гърция, Енсар Алтай - режисьор от Турция.


Специални гости на фестивала ще бъдат Селим Йълдъз - режисьор турския филм "Монолог", и Йенс Мюлхоф - един от тримата режисьори на документалистиката "Самотни дъбове".


Пълната програма по дни и часове можете да разгледате тук.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK