Пет филма на "София ДокуМентал", които да не пропускате

Кадър от филма "Рай"

© София ДокуМентал

Кадър от филма "Рай"Да се осмелим да дойдем на границата на чудовищното - това ни приканва новото издание на фестивала "София ДокуМентал", който ще се проведе между 18 и 25 септември на различни локации в столицата. Мотото на фестивала тази година е "Страхът е чудовището", а фокусът на филмите е върху човешките права.


Откриването на "София ДокуМентал" е днес от 19:00 ч. под куполите на Ларгото с филма "Родина" на Александър Михалкович и Ханна Бадзяка. Програмата на фестивала и тази година е разнообразна, но ако не успеете да гледате всичко, ви представяме селекция от пет филма, които да не пропускате.


"София ДокуМентал" представя селекция от филми с най-актуалните теми на съвремието ни
"София ДокуМентал" представя селекция от филми с най-актуалните теми на съвремието ни

  • "Когато пролетта дойде в Буча"


С фокус войната в Украйна е първата препоръка от селекцията на "Дневник" и "София ДокуМентал". "Когато пролетта дойде в Буча" е разказ за хората, които оцеляват след руското нападение в украинското градче. Режисьорите Мила Тешяева и Маркус Ленц документират случващото се в реално време и заснемат местните хора, докато почистват улиците от отломки и възстановяват разрушените си домове. Можете да гледате "Когато пролетта дойде в Буча" на 20 септември от 19:00 ч. в Чешкия център.

  • "На сауна по сестрински"

Истории за похот и срам, за насилие и щастие, смесени със смях и моменти на силна емоционална връзка между героините. За това разказва филмът "Сауна по сестрински", който е втората препоръка от селекцията на "София ДокуМентал" и "Дневник". Лентата разказва за група жени, които се срещат в традиционна естонска сауна насред гората, за да споделят своите най-лични истории. Филмът на Анна Хинтс ще бъде прожектиран на 19 септември от 20:00 ч. в Ларгото и на 20 септември от 20:30 ч. в кино "Одеон".

  • "Кралица"

Тази година "София ДокуМентал" има секция "Куиър бъдеще", която поставя акцент върху правата и проблемите на ЛГБТ хората. Един от филмите в тази секция е "Кралица" на Агния Галданова. Лентата разказва за 21-годишна куиър артистка Джена, израснала в далечните краища на Русия в град, построен върху бивш лагер на ГУЛаг. Тя организира радикални изпълнения в супермаркети, метростанции и насред московските улици като протест срещу начина, по който хората с различна сексуална ориентация са третирани в консервативната Русия. "Кралица" е филм за активизма и изкуството и можете да го гледате на 23 септември от 20:00 ч. в Ларгото, като и на 25 септември от 18:00 ч. в Дома на киното. След първата прожекцията ще има дискусия с режисьорката Агния Галданова и консултиращия продуцент Мелоди Гилбърт.


Кадър от филма "Мъжът ми е мюсюлманин"

© София ДокуМентал

Кадър от филма "Мъжът ми е мюсюлманин"

  • "Мъжът ми е мюсюлманин"

Филмът "Мъжът ми е мюсюлманин" (копродукция с НВО Мах, където е преведен като "Моят съпруг мюсюлманин") е закриващата прожекция на фестивала "София ДокуМентал". В центъра на историята е Даниел - млад мъж, приел исляма на около 20 години, който се жени за Александра - млада жена със свободен дух от румънския град Клуж-Напока. Даниел очаква Александра да приеме неговата религия с отворени обятия, а Александра вярва, че Даниел ще я защити и подкрепи психически и финансово. Филмът на Даниел Барнути и Александра Лизета Барнути поставя на фокус темите за очакванията, избора и дискриминацията. Можете да гледате "Мъжът ми е мюсюлманин" на 24 септември от 19:00 ч. в Ларгото. Дуото режисьори и протагонисти на филма ще дойдат специално в София, за да представят продукцията си.

  • "Рай"

"Рай" на Александър Абатуров е филм за последствията от климатичните промени и мерките, които стават все по-необходими и спешни. Лентата разказва за гореща вълна, която подпалва горите край малко селце в Югоизточен Сибир. Властите обаче нямат задължение да се борят с горските пожари в изолираната местност, тъй като разходите за потушаването им биха надхвърлили стойността на изчислените щети. Как се справят хората в селото и защо трябва да се обръща все повече внимание на климатичните промени - гледайте в "Рай". Филмът ще бъде прожектиран в Дома на киното на 24 септември от 18:00 ч.


Цялата програма на фестивала "София ДокуМентал" можете да разгледате тук.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK