ВМС: Радарите не убиват делфини


Няма връзка между смъртта на делфините по българските брегове и дейността на Военноморските сили (ВМС). Това е официалното становище, което "Морски дневник" получи от Главния щаб на ВМС. Повод за изявлението стана хипотеза на учени от Института по океанология при БАН. Според тях причината за големия брой мъртви делфини през последните месеци са нискочестотните радари, които са на въоръжение в крайморските поделения. За регистрирани случаи на масова смъртност при морските бозайници се съобщава и след военни учения край бреговете на Англия, в Тихия океан и на Бахамите, казаха от института. Нискочестотните радари на военните излъчват сигнали, които карат делфините рязко да изплуват на брега полуживи. Това предизвиква въздушна емболия във вътрешните им органи и гибелта им е въпрос на минути, смятат учените. "Риск няма, тъй като радарите излъчват над повърхността и електромагнитно проникване във водата е невъзможно, твърдят военните. Те признават, че във водна среда ВМС използват хидроакустични станции, популярни като сонари. Мощността им наистина е много по-голяма от естествените шумове на морето, но е безопасна за живите организми", се твърди в официалното съобщение на ГЩ на ВМС. В последните години няма промяна в мощността и честотите, нито в интензивността, уверяват от щаба.


Съобщението дойде в първите дни на мащабното учение "Бриз 2006", което се проведе в български териториални води. В него участват 36 кораба на страни, членки на НАТО, три самолета и един вертолет. Може би е съвпадение, но във вторник морето изхвърли телата на още три мъртви делфина. Както повечето досега и те са били в напреднал стадий на разложение, което не е позволило да бъде установена точната причина за гибелта им.

Коментари (1)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на н.с.II.ст Виолин Райков
    *****

    Относно съмненията за смърта на делфините вседствие на стрес от акустични източници:
    Съобщението, че вълните от радари разположени на самите кораби не проникват във водна среда е вярно.За гибелта на морските бозайници се посочват различни причини,всички свързани пряко или косвено с дейноста на човека.Установяването на причините за измирането (било масово или не) на морски бозайници би следвало да се прави чрез регулярни серологични и анатомо-физиологични изследвания, а не само чрез умозрителни заключения.Като най-честа причина за смърта на делфините се посочват рибарските мрежи (калкански).Необходимо е да се отчете факта на каква възраст са животните,дали са боледували от вирусни или гъбични заболявания (наред с външните белези от нараняване).В тази връзка,създаването на регионална(за западната част на Черно море) специализирана лаборатория (във Варна?) с цел мониторинг и контрол би спомогнала за решаване на проблемите.До тогава можем само да регистрираме само бройки умрели тела.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK