НЗОК включи 46 варненки в програмата ин-витро

Лекарства до 3200 лв.се поемат от здравната каса

От началото на годината в програмата за лечение на безплодие при жената са включени 46 от подалите документи в Регионалната здравноосигурителна каса – Варна. При 28 от тях вече е започнало лечение, а за 18 варненки има принципно одобрение за включване при спазване на условията на финансовата рамка. Още 43 комплекта документи предстои да бъдат разгледани от експертната комисия на НЗОК в София. От откриването на програмата 89 са подали молби да ползват заплащаните от здравната каса медикаменти по програмата за ин-витро лечение. Повече от половината са получили одобрение.


Шест са критериите за включване на здравноосигурени бездетни семейства в програмата, за които процедурите са единствената възможност за лечение на стерилитет. Сред тях са двустранна, пълна или частична обтурация на маточните тръби, тежка форма на ендометриоза, проблеми от страна на мъжа, ЛУФ-синдром , стерилитет с различна продължителност когато вече е провеждано лечение с други конвенционални методи.


Възрастта на жените, включени в програмата за лечение е от 18 до 40 г., включително и навършващите 40 г. в годината на подаване на документи. Уточнен е лечебно-диагностичният алгоритъм, който трябва да бъде спазен, за да получат кандидатите одобрение и подпомагане. Участвалите веднъж в програмата на НЗОК, засега остават извън обсега за подпомагане.


По програмата за in-vitro оплождане се заплащат само лекарствените продукти. Курсът на лечение може да протече по няколко схеми. Екипът, извършващ процедурите, преценява коя е най-подходяща, в зависимост от здравословното състояние на пациента. Всяка от схемите включва определен брой медикаменти. Стойността на лекарствата, които здравната каса поема, достига до 3 200 лв. Лечебните заведения на територията на Варненска област, които работят по програмата за лечение на безплодието са медицински център "Олимед", Център по АРТ в АГ-болница и СБАЛАГ "Майчин дом". В тях се извършва диагностика на заболяването, прилага се лечение и се комплектоват необходимите документи.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK