Нови морски проекти обсъждат световни учени край Варна

До 6 септември продължава конгреса на Международната морска асоциация на Средиземноморието (Maritime Industry, ocean engireering and Costal resorces - IMAM), който се провежда във Варна. По време на форума се обсъждат възможности за сътрудничество по проекти в рамките на европейските програми и фондове, съобщи председателят на конгреса Петър Колев. В една от секциите се дискутира усвояването на шелфа и морските ресурси. Домакин на конференцията е Техническият университет (ТУ) във Варна. Учебното заведение в момента работи по три международни морски проекта по Шеста рамкова програма на ЕС – "Мрежа за безопасност и надеждност", "Изследване и проектиране на морски конструкции" и "Създаване на компютърни системи за ефективна експлоатация на флота". Последният проект стартира през януари 2008 г. и е с продължителност три години. Осъществява се с още 10 института от различни европейски държави. Целта е да бъдат създадени системи за наблюдение върху поведението на корабните конструкции при екстремални ситуации и възможността им за реагиране. Освен ТУ, от българска страна в проекта участва и "Парaходство БМФ", на чиито кораби ще се монтират системите. Имаме и нови предложения за сътрудничество, но при числеността на научния състав в университета няма как да приемем всички, каза проф. Колев. Според него крайно време е индустрията да започне да изгражда свои научни групи.


На конгреса на IMAM във Варна присъстват над 100 специалисти от цял свят, допълни президентът на организацията Карлош Гедеш Суареш. Той посочи, че освен изследователски организации и университети, към форума проявяват интерес и представители на индустрията, оператори и собственици на кораби, както и правителствени агенции.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK