Патентованият танц

Царево запази нестинарството като собствена марка и разгневи Малко Търново

Патентованият танц

© Морски ДневникЗапазена марка ли е нестинарството? Може ли въобще древен обичай от предхристиянско време да бъде вкаран в една марка и да бъде право на една или друга община? За това спорят Царево и Малко Търново. Засегната страна се чувства и Природен парк "Странджа", но тъй като той е създаден и действа по Законите за горите и защитените територии в България, няма право да взема отношение по културно-историческото наследство чрез жалби и дела.


Вместо това ръководството на граничната община Малко Търново алармира, че ще атакува решението на Патентното ведомство да регистрира марката "Нестинари" като собственост на община Царево. Това стана, след като седмица преди това колегите им от най-южната черноморска община се похвалиха, че са успели да регистрират собственост върху марката. Оттук нататък всеки, който я използва, би следвало да плаща на община Царево за това. Според юристи дори танцови формации, които носят името "Нестинари", вече няма да могат да се наричат така, ако не платят такса на инициативните общинари от Царево.


Сред потърпевшите може да се окажат къмпинг "Нестинарка", фолклорният състав "Нестинарче", а може би дори и самите нестинари. Това ще решава общинският съвет на Царево след изборите, когато ще трябва да обяви размера на таксите на базата на договора, подписан между общината и Патентното ведомство.
Общинските чиновници искали да патентоват и обичая, но това се оказало невъзможно. Според хората в Царево акцията е благородна. Става въпрос за запазване уникалността на нестинарството, но и за възможността да се печели от туризъм чрез популяризиране на уникалните странджански традиции и нестинарски обичаи.


Независимо че става дума само за името, това е по-скоро недоразумение, предизвикано от престарали се чиновници в търсене на евтини дивиденти, смятат обаче в Малко Търново.


Специалистите припомнят, че родното място на нестинарството тъне в историческа мъгла. Около самия ритуал има много неясноти, които му придават своеобразна мистичност. Но е факт и това, че този обичай е езически и православната църква го отрича. Факт е, че той и сега се практикува и по много от гръцките острови, има го и на други места на Балканите. Факт е също, че ритуалът живее у нас само на територията на двете села Кости и Българи. В Кости по жаравата от векове са играли гръцки нестинари, в Българи български, а двете групи са се събирали заедно в една местност между двете села. Когато преди векове нестинари са играли в Кости и Българи, тогава не е имало подобно териториално деление и обичаите безпрепятствено са преминавали държавните граници.


По-важно е да съхраним мистичния обичай и той да продължи да се изпълнява, а не да го похлупваме с патенти, смятат хората от Странджа. Старата обредност на обичая е напълно възстановена преди три години, когато нестинари от петте села в общината - Сливарово, Граматиково, Кондилово, Българи и Кости, направиха шествието до Влахов дол. Там се намира свещеното за нестинарите място Голямото аязмо.


Оттогава всяка година преди празника на Св. св. Константин и Елена се прави нестинарски ритуал, а броят на българите и чужденците, които искат да го видят, непрекъснато расте. Това дава и по-големи възможности за развитието на региона. Тази година през юни, по време на празника Св. св. Константин и Елена, служителите от общината в Царево обявиха, че заедно с Малко Търново и Средец се обединяват в пилотен проект по линия на регионалната програма на Съвета на Европа за опазване на културното и природното наследство в Югоизточна Европа. Проектът все още е в работна фаза. Целта му е да рекламира нестинарството в Българи и Кости и да помогне за развитието на двете села като туристическа дестинация. В проекта е предвидено да бъде изграден музей на нестинарството в Българи. В него ще бъдат събрани стари филмови кадри, документирали танците в огъня, фотоматериали и етнографска сбирка, свързана с обичая. Акцент в начинанието ще бъде развитието на екологичния туризъм в Странджа, както и опазването на археологическите, историческите и културните паметници в региона като долмени, стари църкви и параклиси. Една от идеите предвижда възстановяване на съществувалия някога път през гората, който отново да свързва селата Кости, Бродилово и Ахелой. Всичко това трябва да бъде направено в името на привличането на още повече туристи на територията на Природен парк "Странджа". Партньори в начинанието на трите общини са Министерството на културата и екип от белгийски специалисти, обясни директорът на дирекция "Култура и образование" в община Царево Валентина Василева.


Дали патентоването на нестинарството от една само община ще доведе до реализирането на проекта или ще разедини Странджа? Това сега е въпросът.


---------------
За патента, но...


Валентина Василева, шеф на Дирекция "Култура и образование" в община Царево:Таксите ще са символични


Корените на нестинарството са в нашия край и това, което се прави на други места в страната, го комерсиализира. Нестинарите играят само на Св. св. Константин и Елена и нестинарката влиза в огъня само ако го почувства, ако я "прихване". Патентоването цели обичаят да се съхрани в автентичния му вид. Той, както знаем, е влязъл от Гърция, но в Странджа е запазен и възпроизведен в автентичния му вид само в село Българи.


Засега имаме само уведомление за патента. Когато бъде направен лицензионният договор в патентното ведомство, тогава общинският съвет ще гласува някакви символични суми. На този етап не са обсъждани таксите и кой ще ги заплаща. Община Малко Търново и парк "Странджа" не могат да имат претенции. Нестинарството е на наша територия, а паркът трябва да съхранява екологията, флората и фауната. Традициите и бита на хората нека да ги оставят на нас, ние да се занимаваме с тях.


Тяхното задължение не е да правят селски туризъм. Те изземват нашите функции, намесват се в нашия туризъм.


Евгени Мосинов, юрист на община Царево:Така ще съхраним ритуала


Подготовката на документацията за защита на марката е започнала преди около година и половина по инициатива на кмета на общината. Целта е не толкова да се локализира и отнеме нестинарството като обичай от съседни и други общини. Целта е да се защити интересът на местната общност, в чийто район е село Българи. Селото е част от община Царево. Главната цел е да се запази автентичността на нестинарството от чисто търговски модификации (най-вече на хотелиери и ресторантьори). Всички, които използват нестинарството с търговска цел, ще дължат такса на кметството за използване на марката. Тези средства ще се инвестират за поддържане на автентичния ритуал в село Българи. Община Царево не иска да вземе ритуала от другите общини, а да печели от търговското използване на марката! Въпрос на инициатива е!


Мария Ценова, зам. областен управител на Бургас: Това не е атракция


Има резон в това да се патентова, доколкото нестинарството е обичай, с който напоследък много се злоупотребява. Правят се нестинарски игри с повод и без повод на различни места в България. Това могат да бъдат танци върху огън, някакви умения и атракции, но не бива да се наричат нестинарство. Всеки може да си показва уменията да играе в огъня, но, когато говорим за нестинарство, то става въпрос за определен ритуал, свързан с определени ритуални действия на определен ден и място - Св. св. Константин и Елена и Странджа. Но и Парк "Странджа" е в Странджа, общините Царево и Малко Търново са в Странджа. Със сигурност Малко Търново има основания да протестира. Защо е това разделяне, кому е необходимо? Много е сложен казусът. Единственото, с което съм категорична, е, че нестинарството трябва да се съхранява като традиция, както е било от векове.


Соня Енилова, председател на управителния съвет на Бургаската туристическа асоциация:Всички ще загубят


Това е промоция, реклама и от нея трябва да печели целият регион. Но според мен нестинарството трябва да е мото или лого на парк "Странджа" и де факто това е имиджът на парка. Така че в случая, както е направено, е по-вероятно всички да загубят, до това ще доведе разделението.


------------------
Против! И ако...


Михаил Георгиев, нестинар: Общинарите да влизат в огъня


Ако общината патентова нестинарството и въведе правила за заплащане, без да ни е питала, ще загуби нестинарите и на Св. Константин и Елена в огъня ще трябва да влизат общинарите. Тогава аз ще ги съдя да ми платят за всичките тези 36 години, през които съм представял община Царево като единствен потомствен нестинар наследник. Нестинари са и синът ми Иван Михайлов и Веселина от Бродилово. Всички останали са огнеходци.


Нестинарство е имало единствено в село Кости, където са играли гърците, преди да се изселят от България, и в село Българи, където играят българите. Само в тези две села на територията на община Царево е имало нестинарство. През всичките тези години аз съм играл за общината, без да получа и една стотинка от нея. А сега тя ще печели от това.


Как ще печели за нестинарство, ако няма потомствени нестинари. Още повече че аз живея вече в село Ясна поляна, което е на територията на община Приморско.


Мара Желева, временно и.д. кмет на Малко Търново: Тайнството се опошлява


Според ръководството на община Малко Търново цялата ситуация е нелепа и алогична. Учудваме се на непознаването, неразбирането на въпроса. Или става въпрос за нещо друго... за да се провокират подобни действия от колегите от Царево. Не е ясно съседната община Царево какво ще спечели от това, че е патентовала марката, но със сигурност от факта губим всички от Странджа. Винаги, когато има противопоставяне, има и губещи, а в случая това са повече от две страни. Защото едно тайнство, каквото е нестинарството, се опошлява.


Инж. Стефан Златаров, директор на Природен парк "Странджа": Те се самозабравиха


Това е недопустимо разделяне на културно-историческото наследство. То не може да се дели по общински признак и да се присвоява, както в случая направи община Царево. Ние сме източнорупци наследници на една и съща географска група, ние сме едно цяло. Най-святото място на нестинарите "Голямата Аязма", е на територията на община Малко Търново. Там ние възстановихме поклонението пред светците св. Константин и Елена преди техния празник на 3 юни. Какво ще стане, ако Малко Търново патентова "Аязмата"? Или странджанската зеленика, която е символът на парка? Някой с комерсиални интереси ще спечели от разделянето, но ще загуби Странджа като цяло. Въобще стигне ли се до културно-историческо наследство, което подлежи на плащане, това е опошляване с цел комерсиални изгоди. И ако това патентоване има международен смисъл в рамките на ЕС, на който ние вече сме член, то по тази логика Гърция, където нестинарските игри се провеждат от 1913 г., трябва нас да ни съди. Паркът е създаден по Закона за горите и Закона за защитените територии и дирекцията няма право да протестира. Но можем да си изкажем мнението - това е пореден абсурд, породен от самозабравили се хора.


Златка Ставрева, ръководител на фолклорен състав "Нестинарче": Не е редно да плащаме за името си


Фолклорният състав "Нестинарче", който аз водя, отначало беше към Тракийско дружество "Михаил Герджиков", а сега е към читалище "Георги Кондолов" в Царево. Съставът не е частен, затова смятам, че няма да се наложи да заплащам за патентното право на общината. Иначе не е редно.


За мен обаче този свещен празник и ритуал остава празник на цяла Странджа, защото той е от много древни времена. Обичаят е съхранен в Кости, Българи, Бродилово, а сега се играе и в Граматиково. Разказват се легенди за прочутите нестинарки от Българи. Без изпълнението на целия ритуал на св. Константин и Елена не е възможно да се почувства силата на този празник и изпадането на нестинарите в транс. Ние сега изпълняваме свещената нестинарска музика. Децата, които са в състава, не са само от Царево, а от Бродилово, Българи, Кости, Лозенец.


Считам също, че този въпрос трябваше да се подложи на обсъждане, да се вземе мнението на всички специалисти, които сега сме в неведение.

Ключови думи към статията:

Коментари (11)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на странджанец
  *****
  Весело
 2. 2 Профил на въх
  *****
  Неутрално

  Това кметовете ли са дето ръчкат огъня

 3. 3 Профил на майтап
  *****
  Неутрално
 4. 4 Профил на Petar
  *****
  Неутрално

  Този кмет на Царево, Петър Арнаудов, е голям мошеник. След като се опита да унищожи парка Странджа сега иска да спечели дивиденти и от един обичай който няма нищо общо с град Царево. Жалко че има такива и в Патентното ведомство дето са одобрили тази глупост.

 5. 5 Профил на Moriiaka
  *****
  Неутрално

  "Царево запази нестинарството като собствена марка " .. Ха..Ха ..Ха

  Глупости! И Вие им вярвате!!!

  Колко от Вас са запознати с "Закон за запазване на марките" ???

  Колко ???

  Ако Царево е запазило името "Нестинар" или подобно.. за хляб, за сапун, за смазо4ни масла ... тяхно е.

  Ако го е запазило за "Културни прояви" (танци) ... пада при парво разглеждане в Патентното Ведомство .. за6тото понятието "Нестинар" за танц е традизионно свярзано с района Странджа.

  Съ6тото и по закона за "негласо съревнование".

  Вси4ки от района Странджа могат да ползват "Нестинар" за културни прояви (танц).

 6. 6 Профил на Moriika
  *****
  Неутрално

  "Според юристи дори танцови формации, които носят името "Нестинари", вече няма да могат да се наричат така, ако не платят такса на инициативните общинари от Царево."

  .. кви юристи беееее! .. вие съвсем сте затъпели в БГ !!!

  Марката "Нестинари" за култирни прояви (танц)пада при първо разглеждане .. или се регистрира от вси4ки об6тини в Странджа.


 7. 7 Профил на Попов
  *****
  Неутрално

  просто смешно - поредното мутренско намерение на пошли хора !!!

  Разбира се административна единица не може да получи тази регистрация защото става дума за нематериален продукт - като искат да бъдат известни да произвеждат някое уникално местно сирене, ракия или друго !!!

  засега уникалното на община Царево е желанието им да намляват граници на защитена територия която принадлежи на цялото българско и световно общество !!!

  ход който не си позволиха дори и тези от Банско въпреки мощния престъпен натиск там!!!

  Най-добре да регистрират патент за община бореща се със зъби и нокти за повече незаконни строежи - тук конкуренция няам да имат , ,

 8. 8 Профил на БатКиро
  *****
  Неутрално

  Ами то Царево може да патентова и "БатКиро" като запазена марка, ама няма да ръфнат кокал.

 9. 9 Профил на горския
  *****
  Неутрално

  Арнаудов бе и си оставя прост дървар

 10. 10
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 11. 11 Профил на MARY
  *****
  Неутрално

  ами и аз да си кажа мнението... ако беше правилно...щтяхме да казваме..ей колко умно е измислено... а сега штом има толкожа много въпроси,,, и недоволни страни, значи има и много недомислени неща--- МИСЛЕТЕ ХОРА!нали за това СТЕ НА ТЕЗИ ПОСТОВЕ...НЕ6ТО НЕ ВИ ЛИЧИ,ЧЕ СТЕ СУПЕР УМНИ...ЛОВЕ Ю!

 12. 12 Профил на бате гошо
  *****
  Гневно

  абе тая овца - мара желева- много е компетентна тя дори не е от този край и пак иска на чужд гръб да печеле-както са правили с мъжът си цял живот-

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK