Програма на "Майкрософт" подпомага финансирането на малки фирми

"Майкрософт България" представи официално днес във Варна програмата си European Union Grant Advisor (EUGA) за информиране на малките и средни предприятия и публични организации относно възможностите за финансирането от фондове на ЕС. Предприемачите ще получават по програмата и консултантска помощ при изготвянето на проектните пред­ложения.


Дейността на EUGA се фокусира основно върху инвестиции в областта на иновациите, информационните и комуникационни технологии, разработката и внедряването на нови технологии, стартирането на нов бизнес и стимулирането на заетостта.


Чрез EUGA българските малки и средни предприятия, обществени институции и неправителствени организации ще получават ясна информация и по-добър достъп до фондовете на ЕС по девет програми в страната, както и до възможностите за директно финансиране.
В Европа програмата стартира през март 2003 г. след успешни пилотни проекти в Испания и Полша. След това се разширява и включва още 17 страни от Европейския съюз. В момента започва да работи официално и в останалите 8 държави членки, сред които и България.


Според проучвания, проведени в страните от ЕС, достъпът до средства за инвестиции за развитие на бизнеса, внедряване на нови идеи, умения и технологии е сред най-критичните фактори за развитието на малките и средни предприятия. За периода 2007 - 2013 г. ЕС ще осигури, пряко или чрез правителствата на държавите членки и финансиращи институции, над 200 млрд. евро за финансиране на проекти в сферата на иновациите, информационните и комуникационни технологии, обучения, стартиране на нов бизнес и създаване на заетост.


Общият брой на малките и средни предприятия в ЕС е около 22 милиона. Според последни изследвания 55% от тях нямат информация за наличието на възможности за безвъзмездно финансиране. Едва 4% от предприятията са подавали проектни предложения и около 1% са печелили финансиране. Целта на EUGA е именно повишаване броя на малките и средни предприятия, изготвящи проектни предложения за кандидатстване, и съответно използване на средства от фондовете на ЕС за периода 2007 - 2013 г.


Програмата е инициатива на "Майкрософт" и в България се осъществява в партньорство с Банка ДСК, Българска стопанска камара, БТК, Българска търговско-промишлена палата, Държавна агенция за информационни технологии и съобщения, Конфедерация на работодателите и индустриалците в България, Министерство на държавната администрация и административната реформа, Райфайзенбанк, УниКредит Булбанк и Фондация за реформа в местното самоуправление.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK